Energetický regulační úřad vydal cenové rozhodnutí pro podporované zdroje s notifikací EU

20.11.2015 9:51

Energetický regulační úřad (ERÚ) včera vydal cenové rozhodnutí, kterým se stanovuje podpora pro výrobny elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) uvedených do provozu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2015.

Energetický regulační úřad vydal cenové rozhodnutí pro podporované zdroje s notifikací EU
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Tímto krokem v souladu s § 1 odst. 3 zák. č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, ve znění pozdějších předpisů, a zejména v souladu s podmínkami vymezenými v oznámení Evropské komise ze dne 11. června 2014 (Státní podpora SA.35177 (2014/NN) – Česká republika – Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie) stanovil výši a rozsah podpory pro zdroje, u nichž nejsou pochybnosti o oprávněné výplatě veřejné podpory , která byla stanovena právem Evropské unie nebo rozhodnutími Evropské komise vydanými na základě v současnosti platných zákonů.

„Energetický regulační úřad musí dle zákona zejména chránit oprávněné zájmy zákazníků a spotřebitelů v energetických odvětvích. Výplata veřejné podpory pro podporované zdroje energie tedy musí být striktně a způsobem neumožňujícím jiné vysvětlení stanovena v souladu se zákony a ostatními právními předpisy. V uplynulých letech jsme v cenovém rozhodnutí opakovaně uváděli, že se podpora neuplatní, pokud je v rozporu s § 1, odst. 3 zákona č. 165/2012 Sb. Letos se situace zásadně změnila na základě postoje českých orgánů státní správy, zejména kvůli výkladu ustanovení zákona ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve svém stanovisku získaném v rámci veřejného konzultačního procesu k cenovému rozhodnutí mimo jiné uvedlo: „Provozní podpora pro všechny uvedené výrobny by tak měla být na základě výše uvedeného v Cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu stanovena až po udělení kladného notifikačního rozhodnutí ze strany Evropské komise na uvedené výrobny energie a to z toho důvodu, aby nebylo překračováno ustanovení § 1 odst. 3 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů.“

Na základě tohoto stanoviska MPO dále ERÚ oslovil s rozšiřujícím dotazem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Úřad vlády – OKOM, Úřad vlády – RVVI, Nejvyšší kontrolní úřad, Ministerstvo financí, ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a předsedu vlády České republiky.

Toto cenové rozhodnutí tedy nezahrnuje podporu výroby elektřiny pro rok 2016 pro výrobny elektřiny z OZE uvedené do provozu od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2012 a od 1. ledna 2016, dále pro podporu kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET), podporu výroby elektřiny z druhotných zdrojů, podporu tepla. Další rozhodnutí je ERÚ připraven učinit bezodkladně po obdržení a vyhodnocení stanovisek týkajících se správnosti úředního postupu a souladu s právními předpisy České republiky i Evropské unie, která si ERÚ vyžádal. Rozhodnutí očekáváme do konce roku 2015.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…