Energetický regulační úřad zahajuje cenové kontroly podporovaných zdrojů energie

05.03.2019 18:47

Úvodní desítku cenových kontrol podporovaných zdrojů energie v těchto dnech zahajuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Jde o první kontroly svého druhu od roku 2016, kdy byl novelizován energetický zákon.

Energetický regulační úřad zahajuje cenové kontroly podporovaných zdrojů energie
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Cenové kontroly podporovaných zdrojů energie vykonávala do roku 2016 Státní energetická inspekce (SEI), poté měly přejít pod ERÚ. Celý proces ale zastavila nejasná dělba kompetencí mezi úřady napříč zákony – v energetickém zákoně, zákoně o podporovaných zdrojích energie a kompetenčním zákoně. SEI tehdy s kontrolami přestala, aniž by je ERÚ zahájil.

„Rada ERÚ už po svém příchodu v roce 2017 deklarovala, že si tyto kontroly nemůže státní správa přehazovat jako horký brambor a musíme se jich chopit. Podporovaným zdrojům jsou ročně vypláceny desítky miliard korun z veřejných prostředků, které nemohou zůstat bez dozoru,“ říká Vladimír Vlk, radní ERÚ. 

V roce 2018 ERÚ proto zvýšil aktivitu v oblasti specificky zaměřených technických kontrol podporovaných zdrojů energie. Sloužily jako příprava k cenovým kontrolám, mj. pro nastavení efektivního a nediskriminačního mechanismu výběru kontrolovaných subjektů.

I když v rámci zjednodušení bývají cenové kontroly spojovány výlučně s fotovoltaikou, v praxi tomu tak není a být ani nemůže. Podporu pobírají také vodní či větrné elektrárny a další zdroje. Pokud by je ERÚ vynechal, část veřejných financí by stále zůstala bez dohledu a také by mohlo jít o diskriminační přístup. Ten by později napadli u soudů a arbitráží ti, kdo z kontrol vynecháni nebyli.

„Technických kontrol jsme na základě podnětů zvenčí i vlastních jenom za loňský rok zahájili několik desítek. Naše zkušenosti ukazují, že pečlivá příprava se vyplatí. U všech cenových kontrol ukončených v roce 2018 bylo shledáno porušení cenových předpisů. Ne proto, že by chyby byly všude, ale protože díky technickým kontrolám víme, na koho a na co se zaměřit,“ říká Lucie Polická, ředitelka Sekce kontroly ERÚ.

„Rád bych zdůraznil také to, že jiné než cenové kontroly běží u podporovaných zdrojů energie nadále a k žádné proluce nedošlo. Nevyjasněné kompetence ERÚ a SEI se týkaly výlučně cenových kontrol podporovaných zdrojů energie. Stejně tak neustaly cenové kontroly u jiných typů zdrojů, například v teplárenství,“ doplňuje radní Vladimír Vlk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…