Epidemie chřipky udeřila na celém území ČR

07.01.2017 16:02

V 1. kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1528 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o téměř 49 %, ve srovnání s předvánočním týdnem se jedná o nárůst o 12 %.

Epidemie chřipky udeřila na celém území ČR
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Dominujícím původcem je virus chřipky typu A/H3N2,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V 1. kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1528 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o téměř 49 %, ve srovnání s předvánočním týdnem se jedná o nárůst o 12 %.

Vzestup je evidován ve všech věkových skupinách a ve všech krajích ČR. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého a z Vysočiny.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

„Doporučujeme občanům pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Co se týká situace v Evropě, je ve fázi plošné epidemie chřipky prakticky celý kontinent. Finsko a Francie hlásí velmi vysokou intenzitu epidemické vlny. Plošnou epidemii hlásí i náš soused Německo. Polsko a Slovensko zatím situaci hodnotí spíše jako lokální výskyt.

Veškerá aktuální data naleznete na webu Státního zdravotního ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…