Equal Pay Day: Rozdíl mezi platy žen a mužů se snížil, ženy ale stále berou o 22 % méně

06.04.2014 18:28

Podíl žen v profesích, které byly ještě nedávno považovány za „mužské“, výrazně roste. Ve stavebnictví pracuje 27 % žen, ve zdravotnictví dokonce 74 %. Navzdory tomu jsou jejich platy stále o 22% nižší, než platy mužů na stejných pracovních pozicích. A ve vedení společností působí jen deset procent žen. Vyplývá to z nedávného průzkumu Mezinárodního měnového fondu.

Equal Pay Day: Rozdíl mezi platy žen a mužů se snížil, ženy ale stále berou o 22 % méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Rozdíl mezi platy žen a mužů se za posledních pět let snížil o 5 %, přesto ženy stále berou o 22 % méně. „Situace se naštěstí pozvolna mění. Společnost si uvědomuje, že jde o problém, který je potřeba řešit,

firmy se začínají snažit vytvářet firemní kulturu přátelštější ženám. I proto se v České republice koná akce Equal Pay Day, která chce na tuto problematiku poukázat, chce pomáhat hledat způsoby jejího řešení a upozorňovat na příklady dobré praxe,“ říká Ing. Lenka Šťastná, prezidentka organizace Business and Professional Women Praha II., která každoročně akci pořádá.

Rozvíření diskuze o příčinách přetrvávajících rozdílů a nástrojů, které mohou pomoci tento rozdíl zúžit je cílem již pátého ročníku zmíněné akce Equal Pay Day, kterou podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Letos se bude konat 25. dubna 2014 v Clarion Congress Hotel Prague a úspěšné manažerky a podnikatelky zde budou nezištně a zdarma předávat celý den své zkušenosti ostatním ženám. Budou mezi nimi například Margareta Křížová, známá česká investorka, a účastnice pořadu Den D, Rostya Gordon-Smith, jedna ze světově nejuznávanějších HR manažerek, Lucie Borhyová, moderátorka TV Nova a mnoho dalších. Registrace k jednotlivým osobnostem již byly zahájeny.

„Jsme rády, že akci navštěvují stovky žen a mužů, jelikož jejím cílem je vyvolat veřejnou diskuzi, vytvořit platformu pro výměnu zkušeností firem a zejména podpora žen,“ uvádí Lenka Šťastná.

Equal Pay Day nabídne všem návštěvníkům také bohatý doprovodný program, hlídaní dětí i možnost podpořit vybranou charitativní organizaci. Na závěrečném slavnostním večírku vystoupí mimo jiné vítězka Česko Slovenské Superstar – Nová Éra 2013 - Sabina Křováková.

Equal Pay Day pravidelně podporují významní partneři, bez jejichž zájmu by nebylo možné akci uspořádat. Partnery 5. ročníku se již stali GE Money Bank, Plzeňský Prazdroj, Autosalon Klokočka, Promopro, Mary Kay a Život nápadům. Mediální agentury Wunderman, OMD a Comunica. Dále společnosti Fructus Terrae, Akademie veřejné správy, Sales2Win s.r.o., Xact, Autentika, Asociace společenské odpovědnosti a AON Hewitt. Mediálními partnery se pro letošní rok staly Moje Psychologie, Dieta, ČIA News a MotivP.  Odborným garantem konference se stala firma LMC a Gender Consulting.

Další informace o akci můžete průběžně získávat na www.equalpayday.cz nebo na https://www.facebook.com/equal.pay.day.czech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…