Era: Bude dítě pomáhat druhým?

18.08.2013 19:40

Rodiče, kteří se v dětství zapojili do dobročinnosti, vedou své děti k pomoci potřebným více než ti, kteří sami takto aktivní nebyli. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Datank.

Era: Bude dítě pomáhat druhým?
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Většina dotázaných by své potomky podpořila především při pomoci jejich vrstevníkům s tělesným postižením nebo dětem bez rodiny. Že mají děti pomáhat zase dětem, ukázal i výběr dobročinných aktivit v druhém kole programu Pomáhej. Ten organizuje ČSOB spolu s Nadací VIA a mohly se do něj zapojit charitativní projekty organizované dětmi a mladými lidmi.

Jedním z přihlášených projektů je i benefiční koncert studentských kapel organizovaný žáky Slezského gymnázia v Opavě. Výtěžek z koncertu bude věnován na nákup speciální juniorské tříkolky pro desetiletou dívku s tělesným postižením. „Když nám studenti nabídli svou pomoc, byli jsme mile překvapeni. Jejich zájem nás těší o to víc, že jsou to velmi mladí lidé, kteří ale nemyslí jen na sebe a snaží se pomáhat potřebným," říká Karel Silný, otec dívky.

„Děti a mladí lidé následují pozitivní příklady dospělých ve svém okolí," vysvětluje Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB. Potvrdily to výsledky zmíněného průzkumu, podle něhož se do charity zapojily děti více než dvou třetin rodičů, jež mají z dětství sami zkušenost s dobročinností.

Téměř 90 % rodičů se domnívá, že jejich děti by měly svými dobročinnými aktivitami podporovat především vrstevníky s tělesným postižením. Necelých 70 % by uvítalo, kdyby jejich děti pomáhaly dětem v dětských domovech nebo s mentálním postižením. Jen polovina rodičů by podpořila své děti při jejich angažování se do projektů na pomoc seniorům.

„Účastníci programu Pomáhej se nejčastěji snaží získat finanční prostředky pro své vrstevníky, kteří žijí v dětských domovech nebo jsou hendikepovaní a potřebují speciální pomůcky. Usilují i o to získat peníze například na záchranu SOS vesničky nebo nákup hygienických potřeb," říká Alena Králíková.

 Děti mají díky charitě také více příležitostí, jak trávit čas se svými vrstevníky a přitom se naučit brát ohled na své okolí a získat smysl pro odpovědnost. „Mohou se rovněž naučit spolupracovat a vážit si vlastního zdraví," doplňuje Alena Králíková z ČSOB.

Program Pomáhej

 ČSOB a Era se prostřednictvím Nadace VIA rozhodly podpořit děti a mladé lidi v jejich filantropických aktivitách. Program je určený dětem a mladým lidem od 7 do 26 let, kteří pomáhají skrze benefiční akce nebo jiné aktivity někomu ve svém okolí. Cílem je podpořit je v jejich snažení, ale zároveň jim ukázat, že jejich aktivita může být velmi přínosná. Snahou je také rozvíjet adresné, neanonymní, kreativní dárcovství a ukázat české společnosti, že filantropie může být součástí každodenního života.

 Era a Poštovní spořitelna jsou součástí Československé obchodní banky a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…