Era: Lidé rádi podpoří projekty v rámci regionu, kde sami žijí

22.01.2014 18:08

Pilotní grantový program Era pomáhá regionům ukázal, že lidé se aktivně zajímají o dění v regionech, kde žijí, a zajímavé projekty jsou ochotni podpořit i finančně. Drobní dárci přispěli během měsíce a půl na dobročinné projekty z devíti regionů částkou 298 878 korun. Era mezi účastníky grantového programu rozdělila ještě další 1 035 000 korun.

Era: Lidé rádi podpoří projekty v rámci regionu, kde sami žijí
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

„Zájmem drobných dárců, kteří se do programu Era pomáhá regionům zapojili, jsme byli velmi příjemně překvapeni. Jelikož se jednalo o pilotní projekt, nečekali jsme, že se během měsíce a půl vybere bezmála 300 000 korun,“ říká Jitka Švejcarová, manažerka společenské odpovědnosti Ery. „Projekt vnímáme jako velmi úspěšný, nejen kvůli finančnímu přínosu, který je pro regionální neziskovky mnohdy klíčový, ale také z pohledu oživení komunitního života v mikroregionech. Momentálně proto plánujeme, že bychom program Era pomáhá regionům napříště zorganizovali v celorepublikovém měřítku,“ dodává Švejcarová.

Nejvíce peněz míří do Českých Budějovic

Díky podpoře Ery i drobných donátorů budou zrestaurovány sochy, vybavena chráněná dílna, provozována ptačí stezka, upraví se dětské hřiště, vybaví se veřejné ohniště, vysadí se alej a na mnoha místech zmizí bariéry pro tělesně postižené. Největší úspěch nakonec zaznamenal studentský projekt z Českých Budějovic, který se ucházel o grant pro osvětlení kostela sv. Rodiny. Studenti Biskupského gymnázia J. N. Neumanna, kteří ve spolupráci s farou a architektem Josefem Pleskotem kostel opravují, získali celkem 97 799 korun. „Snažíme se mít kostel hodně otevřený, hlavně pro studenty a jejich aktivity a přednášky. Peníze, které jsme získali v rámci programu Era pomáhá regionům, přidáme k těm, jež jsme vybrali v adventním čase. Společně poslouží k osazení druhé části osvětlení v kostele," říká Josef Prokeš, spirituál českobudějovického biskupského gymnázia.

Druhým nejúspěšnějším projektem se staly barokní sochy ze zbořeného kostela v Hustopečích, na jejichž záchranu poputuje celkem 90 398 korun. A trojici nejúspěšnějších uzavírá projekt Diakonie Českobratrské církve evangelické zaměřený na pečovatelskou službu. Vybranou částku ve výši 77 451 korun použije diakonie na koupi nového auta, které bude pracovníky pečovatelské služby vozit za klienty.

Era pomáhá regionům – podpora pro jednotlivé mikroregiony:

Zapojit se znamená získat

Pilotní program pomohl v devíti regionech celkem 27 neziskovým a příspěvkovým organizacím. Era jim věnovala nejen peníze, ale také mediální podporu a webovou platformou pro výběr peněz od soukromých dárců. Projekt, který získal v daném regionu nejvyšší podporu od drobných dárců, dosáhl rovněž na nejvyšší grant od Ery. Organizace tedy měly samy šanci svou aktivitou výsledky ovlivnit. V každém regionu se rozdělovalo 115 000 korun, a to podle následujícího klíče: projekt, který měl nejvyšší finanční podporu, dostal grant 50 000 korun, druhý 40 000 korun a třetí 25 000 korun. „Jelikož jde o regionální či komunitní granty, chtěli jsme, aby se zapojili místní lidé – aby právě oni rozhodli, na který projekt přispějí, a který máme nejvíce podpořit i my,“ doplňuje Jitka Švejcarová.

Více na www.erapomaharegionum.cz

Era je obchodní značka Československé obchodní banky, a.s. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…