Era: Nebojte se předsevzetí aneb Do nového roku zodpovědně

08.01.2014 17:59

Začátek nového roku vnímá hodně lidí jako dobrou příležitost změnit ve svém životě něco k lepšímu. Leden je dobrou startovní čárou pro pozitivní změny. Každý doufá, že předsevzetí začnou brzy přinášet viditelné výsledky a že v jejich dodržování vytrvá po celý zbytek roku. Pro ty, kteří se rozhodli lépe hospodařit s penězi, přinášíme pár tipů, aby se mohli po celý rok 2014 těšit dobrému finančnímu zdraví.

Era: Nebojte se předsevzetí aneb Do nového roku zodpovědně
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

1) Zmapujte situaci a udržte finance pod kontrolou

V prvé řadě je důležité ujasnit si priority, možnosti a hlavně si stanovit jasné cíle, kterých chcete dosáhnout. Netýká se to jen dlouhodobých plánů, jako je pořízení vlastního bydlení, ale i běžných situací. Jednoduchý finanční deník vám prozradí, kolik a za co utrácíte a odhalí rezervy, které můžete využít k úsporám. Například nové internetové bankovnictví Era portál vám s přehlednou správou vašich financí snadno pomůže. „Díky službě Era osobní finance mohou klienti přehledně a podrobně sledovat své výdaje. Většinu běžných vydání, jako jsou nákupy potravin a drogerie či platby za telefon nebo elektřinu, umí systém sám rozpoznat a začlenit do kategorií, ostatní platby si klienti mohou třídit sami. Získají tak přesný přehled, kolik utratí například za domácnost, jídlo, oblečení, kulturu nebo sport. Zároveň jasně vidí, kde a na čem by mohli ušetřit,“ vysvětluje Martina Slavíková, tisková mluvčí Ery. Vždy si dávejte přiměřené a konkrétní cíle – např. každý měsíc ušetřím alespoň 1 000 korun. Své předsevzetí můžete jednoduše a průběžně kontrolovat a z plnění krátkodobých cílů budete mít dobrý pocit.

Rada navíc: Nastavte si ve službě Era osobní finance limit na jednotlivé kategorie – například na provoz auta, a své výdaje tak ohlídáte ještě lépe.

2) Na půjčky s rozumem

Slibte si, že k půjčkám budete přistupovat vždy s rozmyslem. Je důležité si uvědomit, zda danou věc či zážitek opravdu potřebujete. Vždy také zvažte, zda budete mít dostatek peněz na splácení. Na internetových stránkách Ery si můžete přesně spočítat výši splátky a dobu splácení. „Při sjednávání půjčky sledujte výši RPSN neboli roční procentní sazbu nákladů,“ radí Martina Slavíková. Je to číslo, které udává procentuální podíl z dlužné částky, jejž musí spotřebitel zaplatit v souvislosti s úvěrem nebo půjčkou, jejich správou a dalšími výdaji spojenými s jejich čerpáním. Jedná se tedy o veškeré náklady, které jsou s půjčkou spojeny. Jednoduše řečeno RPSN ukazuje, kolik za úvěr zaplatíte na úrocích i spojených poplatcích.

„Pokud už jste do roku 2014 vstoupili s nějakými půjčkami, začněte se zajímat o možnost jejich sloučení do jedné – neboli o konsolidaci. Era sjednocená půjčka umožňuje sloučit dohromady až pět půjček, kreditních karet nebo kontokorentů z různých bankovních i nebankovních společností. Hlavní výhodou je úspora na splátkách i poplatcích,“ říká Martina Slavíková.

Rada navíc: Pro překlenutí občasného nedostatku financí zvolte raději platbu kreditní kartou. Bezúročně si tak můžete vypůjčit až na 55 dní.

3) Zapojte děti a jděte s dobou

Do novoročního předsevzetí zahrňte také své děti. Začněte je učit, jak spravovat finance a zacházet s nimi – třeba prostřednictvím kapesného. Rozhodně se nemusí jednat o velké částky. Děti se tak naučí zacházet s penězi a poznají jejich hodnotu. „Na začátku se s dětmi vždy domluvte, k čemu má kapesné sloužit, čili co si z něj musí samy hradit. Částka by měla určitě převyšovat nutné výdaje, aby si váš potomek mohl vždy něco ušetřit,“ upozorňuje Martina Slavíková.

Slibte si, že letos začnete více využívat moderní technologie. Usnadní vám to život, a navíc ušetříte čas i peníze. Pokud ještě nemáte internetové bankovnictví a smartbanking, zřiďte si je. Místo placení složenek na poště nebo zadávání papírových příkazů v bance provádějte platby jednoduše ze svého počítače nebo chytrého telefonu. Era navíc v aplikaci smartbanking umožňuje platit faktury jednoduše pouhým načtením QR kódu. V obchodech plaťte častěji kartou. Při placení kartou totiž za nákupy poplatek neplatíte, ale při výběru z bankomatu ano. Navíc pokud máte bezkontaktní kartu, nemusíte při platbě do 500 korun ani zadávat PIN, takže zaplatíte rychleji a pohodlněji než hotovostí. Potřebujete-li přece jen hotovost, nemusíte hledat bankomat, využijte služby CashBack. „U vybraných prodejců stačí zaplatit kartou nákup alespoň za 300 korun a požádat o vydání hotovosti.  Zdarma můžete tímto způsobem vybrat až 1 500 korun,“ vysvětluje Martina Slavíková. Službu můžete využít všude, kde uvidíte logo CashBack, např. v řetězcích Albert, ve vybraných prodejnách COOP, v síti čerpacích stanic EuroOil nebo ve vybraných drogeriích Teta.

Rada navíc: Pokud své děti chcete naučit hospodařit s financemi, sjednejte jim Era první konto nebo Era osobní účet.

4) Myslete na zadní vrátka

Jistě znáte pořekadlo: štěstí přeje připraveným a určité vlastní úspory se vždy hodí. Další předsevzetí by tedy mělo být: myslet na zadní vrátka a začít se spořením včas.  Nejprve si ujasněte své budoucí největší výdaje. Většina domácností za ně považuje investice do vlastního bydlení. Proto s pravidelným spořením začněte třeba u stavebního spoření. Do budoucna budete mít vedle naspořené větší částky také možnost pořídit si půjčku na bydlení za výhodnějších podmínek. Pokud si budete chtít vzít úvěr již v průběhu spoření, pak můžete využít překlenovací úvěr. Pokud chcete být připraveni na nečekané životní události, nezapomeňte na životní pojištění. Měsíční částka nemusí být vysoká a pojištění vám bude „krýt záda“ v řadě nepříjemných situací. V případě, že splácíte hypotéku, je dobré životní pojištění zvláště důležité. Na stáří se zase můžete zajistit díky vhodnému výběru produktů určených na penzijní spoření.

Rada navíc: Stavební spoření můžete uzavřít i svým dětem, nebo si z něj můžete před odchodem do důchodu uhradit rekonstrukci bytu, aby vám váš domov na stáří více vyhovoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…