Era: Neměňte tolik daňové zákony a pokračujte v elektronizaci

10.02.2013 9:21

Výsledky soutěže Era Daňař & daňová firma roku 2012 ukázaly, že veřejnosti v této oblasti nejvíce vadí neustálé změny daňové legislativy, které se tak staly Daňovým citronem roku. Chválí naopak elektronizaci komunikace se státní správou. Pomoci by mohlo i hromadnější používání datových schránek, které skupina ČSOB spolu se svou značkou Era letos zpřístupní v internetovém bankovnictví.

Era: Neměňte tolik daňové zákony a pokračujte v elektronizaci
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Na stránkách www.danarroku.cz již potřetí probíhalo hlasování laické i odborné veřejnosti v několika kategoriích vážících se k daňové problematice. Daňový citron je antiocenění, které bylo vytvořeno pro problémové oblasti, jejichž úpravu nebo úplné odstranění by poplatníci uvítali. Tentokrát se na vrchol zájmu dostaly neustálé změny daňové legislativy. K nápravě situace by mělo pomoci masovější používání datových schránek, které skupina ČSOB spolu se svou značkou Era už letos zahrne do svého internetového bankovnictví. „Služba nebude zpoplatněna, znamená zvýšení komfortu pro naše klienty a také zásadním způsobem zhodnotí naše internetové bankovnictví,“ říká člen představenstva ČSOB Jan Lamser.

Elektronizaci státní správy jsou nakloněny také samotné úřady, jimž tato forma komunikace výrazně šetří čas, administrativu i náklady. „Opravdu doufám, že k tomu směřujeme, ačkoliv cesta bude ještě trnitá. Samozřejmě víme, že bude vždy existovat skupina, která tuto formu komunikace nebude používat nikdy. Ale zejména daňoví poradci a právnické osoby využívající elektronickou komunikaci představují pro státní správu významnou výhodu. Oni nám pošlou podání, náš systém si ho sám nasaje, zkontroluje, a když nezjistí formální chybu, tak ho zjednodušeně řešeno i vyměří. A my se můžeme na dotyčného obrátit až v okamžiku, kdy například potřebujeme ještě něco doplnit. Tedy jsme jednoznačně pro,“ dodává generální ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. 

Mezi odbornou veřejností nejvíce zabodovala Lucie Rytířová z Ministerstva financí ČR. Stala se jak největší daňovou hvězdou v kategorii daně z příjmů fyzických osob, tak i největší daňovou nadějí. Své zkušenosti a talent chce zúročit při navrhování srozumitelných zákonů. „Chtěla jsem uplatnit svou zkušenost s prácí se zákony a přitom mít vždy na zřeteli konkrétního člověka. Proto mě zaujala oblast fyzických osob, která není tak suchá jako řekněme běžné účetnictví. Je to hodně osobní práce, jsou za ní různé příběhy a to mě na tom baví. Chci přeložit lidem zákony tak, aby jim rozuměli. Proto jsem přijala nabídku z ministerstva financí a ráda zkusím psát zákony tak, aby byly použitelné pro běžné situace a pro každého srozumitelné,“ říká Lucie Rytířová z Ministerstva financí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…