Era: Soutěž Era Starosta roku odhaluje finálovou pětici

23.10.2012 14:20

Čtvrtý ročník soutěže „Era Starosta roku“ míří do finále. Ze 166 přihlášených starostek a starostů byla odbornou komisí vybrána závěrečná pětice nejlepších kandidátů. Jeden z finalistů obdrží ve druhé polovině listopadu titul nejlepšího starosty a obohatí svou obec o čtvrt milionu korun. Zároveň získá tradiční Rychtářské právo jakožto dávný symbol dobrého vedení obce.

Era: Soutěž Era Starosta roku odhaluje finálovou pětici
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

„V následujících dvou týdnech budou všichni finalisté navštíveni týmem složeným ze členů hodnotící komise a Nadace VIA. Cílem těchto návštěv bude získat představu o tom, jak se lidem v daných obcích žije a jaký podíl na tom má nominovaný starosta či starostka. Z návštěv bude zpracován podrobný materiál, který dostanou k dispozici všichni členové komise dostatečně v předstihu před jejím druhým zasedáním, které proběhne 8. listopadu, “ říká Lenka Heřmánková, manažerka SME Poštovní spořitelny.

O titul Era Starosta roku se letos uchází Bohumil Cempírek z obce Polnička (kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou), Petr Halada z obce Kamýk nad Vltavou (kraj Středočeský, okres Příbram), Jana Kuthanová z obce Hoříněves (kraj Královehradecký, okres Hradec Králové), Josef Lněníček z obce Nepomyšl (kraj Ústecký, okres Louny) a Vlasta Mokrá z obce Násedlovice (kraj Jihomoravský, okres Hodonín). Vítěz bude znám ve druhé polovině listopadu.

„Letos bylo hodnocení opět velmi složité, dokonce možná o něco složitější, než v předchozích letech. Každý z hodnotitelů měl totiž trochu jiné favority, ale nakonec se komise na pěti finalistech jednohlasně shodla,“ uvedla Kateřina Bláhová, manažerka projektu Era Starosta roku z Nadace VIA.

Veškeré další informace jsou dostupné na webových stránkách www.erasvet.cz a www.nadacevia.cz. Mediálním partnerem soutěže je Deník.

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašují ČSOB a Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Finalisté soutěže Era Starosta roku 2012:

Obec: Polnička, kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou

Starosta: Bohumil Cempírek

Počet obyvatel: 780

Počet podpisů: 30

Bohumil Cempírek se stal starostou v Polničce po mimořádných volbách v roce 2000. Jak uvádí nominující v přihlášce, prioritou starosty Bohumila Cempírka bylo od počátku nástupu do funkce změnit ráz obce, zlepšit pořádek a vychovávat k tomuto své občany. Tak například, pan starosta se zasadil o bytovou výstavbu, která napomohla k udržení plnohodnotné školy v obci. Za zmínku jistě stojí i přeložení toku řeky Sázavy, čímž vznikl přirozený střed obce s odpočinkovým parkem. Pan starosta inicioval zrušení nevýhodného členství ve Svazku vodovodů, díky kterému obyvatelé platili za vodné a stočné vysoké platby. Obec začala provozovat zásobování vodou ve vlastní režii, čímž se platby občanů za tyto služby významně snížily. Díky působení pana Cempírka ve funci starosty Polničky se zlepšila vzájemná komunikace jak uvnitř obce, tak i navenek. Starosta má přirozenou autoritu u většiny seniorů v obci, je ale také otevřeným rádcem i pro generaci mladou. Inicioval nyní již tradiční setkání rodáků. Obec spolupracuje s městečkem Mnotelupone ve střední Itálii. Starosta se přímo zasadil o vznik řady sportovních akcí a společenských plesů. Nelze opomenout ani jeho pečlivou starost o místní mateřskou školu.

Obec: Kamýk nad Vltavou, Středočeský kraj, okres Příbram

Starostka: Petr Halada

Počet obyvatel: 898

Počet podpisů: 124

Petr Halada je ve funkci starosty od roku 1998. Jako jeho nejvýznamnější počin se v přihlášce uvádí, že zachránil pro Kamýk nad Vltavou (a nejen pro něj) druhý stupeň základní školy. Ohradil se totiž proti návrhu ministerstva školství na jeho zrušení a společně se školskou komisí Svazu měst a obcí, Sdružením místních samospráv a Asociací hejtmanů inicioval petici na záchranu českého regionálního školství, pod kterou se podepsalo 64 800 občanů. Inicioval také sbírku za navrácení dvou zvonů do kamýckého kostela Narození Panny Marie, které byly odvezeny za války na výrobu zbraní. Pomohl založit kamýcký divadelní spolek KADIS a secvičil s nimi divadelní hru. Po celou dobu působení ve funkci se snaží vytvořit z obce Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou dobré místo pro život. Zjevně se mu to daří, protože v obci zůstávají mladí lidé a obec je schopna jim nabídnout kvalitní bydlení v obecních bytech.  Obec pod jeho vedením získala 2x bílou stuhu za práci s mládeží, 1x modrou stuhu za společenský život v obci a 1x zlatou stuhu za vítězství v soutěži Vesnice roku Středočeského kraje. V roce 2010 získala obec 2. místo v celostátní soutěži Obec přátelská rodině.      

Obec: Hoříněves, Královéhradecký kraj, okres Hradec Králové

Starostka: Jana Kuthanová

Počet obyvatel: 704

Počet podpisů: 37

Jana Kuthanová starostuje v Hoříněvsi od roku 2002. Za tuto dobu se mnohé v obci změnilo. Mezi její nejvýznamnější aktivity jistě patří záchrana místní školy před zrušením z důvodu malé obsazenosti. Záchrana

se zdařila mimo jiné i tím, že obec zakoupila automobil, kterým pravidelně sváží a rozváží děti do základní i mateřské školy z okolních obcí. Mateřská škola, která byla v havarijním stavu, je dnes kompletně opravena. Paní starostka je iniciátorkou a aktivní spoluzakladatelkou Místní akční skupiny Hradecký venkov o.p.s.. Založením této organizace došlo k významnému rozvoji regionu. Za dobu působení paní starostky v úřadu se podle nominujících změnila také nálada v obci, občané více komunikují a svoji velkou účastí podporují všechny kulturní i sportovní akce, které se v obci ve velké míře konají. Hodně občanů se stalo dobrovolnými aktivními členy, pomáhají při realizaci společných akcí a mají zájem o dění v obci a úpravu jejího okolí. Zlepšila se informovanost směrem k občanům a dopravní obslužnost v obci. V neposlední řadě jistě stojí za zmínku aktivita starostky za odkoupení rodného domu Václava Hanky od soukromého vlastníka a získání dotace na jeho rekonstrukci.

Obec: Nepomyšl, Ústecký kraj, okres Louny

Starostka: Josef Lněníček

Počet obyvatel: 395

Počet podpisů: 119

Josef Lněníček byl prvně do funkce zvolen v roce 2006. V té době byla Nepomyšl poměrně rozhádanou obcí. Pan starosta dokázal za dobu svého působení stmelit občany obce, jak potvrzují slova v přihlášce: „V obci se za poslední roky zlepšilo především celkové sousedské klima.“ Jedním z důležitých počinů pana Lněníčka ve funkci je zavedení pravidelné finanční podpory místním spolkům, čímž se nabídka kulturních akcí v obci od roku 2006 téměř ztrojnásobila. Ve spolupráci s těmito neziskovými organizacemi se ale obci daří realizovat i některé rozvojové projekty. Díky těmto krokům je nyní Nepomyšl obcí velmi aktivní, kulturní a zapojení občanů do obecního dění je výrazně vyšší. Neméně důležitou aktivitou pana starosty je revitalizace prostoru v centru obce u místního zámku. Toto místo v centru obce je nyní ústředním bodem dění různých společenských a sportovních akcí v Nepomyšli. Díky panu starostovi byly Nepomyšli navráceny do majetku obecní lesy a kostel sv.Mikuláše, byla vytvořena digitální mapa hřbitova a v neposlední řadě má pan starosta velkou zásluhu o udržení pobočky České pošty v obci.

Obec: Násedlovice, Jihomoravský kraj, okres Hodonín

Starosta: Vlasta Mokrá

Počet obyvatel: 844

Počet podpisů: 347

Vlasta Mokrá je starostkou Násedlovic již 10 let, z toho 6 let je předsedkyní mikroregionu Ždánice.

V přihlášce nominující uvádí: „Život v obci se za dobu působení naší starostky změnil k nepoznání. Lidé v obci pochopili, že pokud budou táhnout za jeden provaz, bude to ku prospěchu všech spoluobčanů.“ Paní starostka velmi aktivně spolupracuje s mládeží. Iniciovala významnou místní akci sjezd rodáků. V době prázdnin organizuje již po řadu let dva týdenní pobytové tábory pro děti z Násedlovic a z okolí, kde ve své dovolené působí jako vedoucí a hlavní organizátor. V době povodní starostka zorganizovala pomoc násedlovických občanů a dobrovolných hasičů okolním obcím. Za dobu jejího působení byly v obci kompletně opraveny všechny chodníky a komunikace, bylo rekonstruováno víceúčelové sportoviště, nově zbudována točna autobusů, opravena hasičská zbrojnice, přesunuto zdravotní středisko do centra obce a spousty dalšího. Děti jí přezdívají „kamarádka do deště“.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…