Era: Vánoce se blíží aneb Proč myslet na dárky s předstihem

10.11.2013 19:05

Máte pocit, že jsou Vánoce ještě daleko a na nákup dárků nemusíte myslet? Raději zbystřete už teď, vždyť do Štědrého dne zbývá 8 týdnů. Podle výzkumu Ery, většina z nás začíná s pořizováním dárků až na konci listopadu a 5 % dotazovaných dokonce až poslední týden před Vánocemi. V tomto díle seriálu Ze života peněz radíme, jak si letošní svátky opravdu užít a vyhnout se předvánočnímu stresu. Návod je jednoduchý:

Era: Vánoce se blíží aneb Proč myslet na dárky s předstihem
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

1. Vánoce přejí připraveným
 Také se po vánočních svátcích divíte, že máte v peněžence průvan? Letos už tomu tak být nemusí. Pokud s nákupy začnete s předstihem, budete mít čas rozložit si finanční zátěž do více výplat. Vyhnete se tak nepříjemnému jednorázovému zásahu do úspor. Možností je také pořizování dárků na úvěr. Tomu ale Češi příliš neholdují, což ukazuje i průzkum Ery. Vloni si na dárky pro své blízké půjčila pouze 4 % dotazovaných. „V otázce půjčky jsou přitom muži obezřetnější než ženy, neboť o dárcích na dluh uvažuje jen 1 % mužů, zatímco u žen jsou to 4 %," dodává Jan Doubek, ředitel Klientské komunikaci Ery. O tom, jak se Vánoce promítnou do stavu našich účtů, můžeme uvažovat už nyní. Průměrná cena dárku se v České republice pohybuje okolo 870 korun, přičemž většina z nás nekupuje pouze jeden. Ale nakupovat dárky na úvěr může být i výhodné. „Pokud je totiž zaplatíte kreditní kartou, můžete u některých druhů zboží získat prodlouženou záruku až na 3 roky. Pokud navíc zaplatíte vyčerpanou částku včas, neplatíte žádné úroky a za nákup v prosinci můžete zaplatit až v lednu," říká Jan Doubek.

Rada navíc: Sepište si seznam výdajů, které vám Vánoce přinesou. Můžete tak lehce porovnat stav účtu s plánovanou útratou a případné nesrovnalosti řešit s předstihem.

2. Není čas ztrácet čas
 Pokud potřebujete hotovost a při nakupování nemáte čas hledat svůj bankomat, využijte službu CashBack. Ta umožňuje bezplatný výběr peněz přímo na pokladnách v obchodech. Stačí při placení nákupu platební kartou požádat o vydání hotovosti. Prodejnu, která CashBack umožňuje, poznáte podle loga (službu nabízí např. řetězce Albert, prodejny COOP, čerpací stanice EuroOil).
 Další možností, jak pohodlně obstarat dárky pro celou rodinu, je využití internetových obchodů. Podle průzkumu Ery na českých internetových serverech nakupuje 70 % lidí všech věkových kategorií. Ty zahraniční si vybírají především zástupci mladší věkové kategorie. S účtem u Ery nebo ČSOB se při nákupu online nemusíte obávat o své úspory. Zabezpečení internetových plateb technologií 3D Secure zaručí ochranu karty před zneužitím. „Při samotné platbě totiž musíte zadat potvrzovací kód, který vám banka posílá na mobilní telefon," popisuje způsob potvrzení úhrady Jan Doubek.

Rada navíc: Nově si můžete s kartou od ČSOB vybrat hotovost i na České poště.

3. Zbytečnosti nebrat
 Pokud si necháte nákup dárků na poslední chvíli, lehce se vám stane, že koupíte úplně nepotřebné věci. Také tomuto můžete snadno předejít seznamem anebo si poznamenejte, po čem vaši blízcí touží během roku a na Vánoce se jim toto přání pokuste splnit. Dle výzkumu Ery, 28 % Čechů dostává nejčastěji oděvy a kosmetiku. Mezi oblíbené dárky patří dále potřeby do domácnosti, peníze, elektronika nebo různé předplacené služby. Nechcete-li se stále opakovat, zaměřte se letos na praktické dárky. „Své peníze dobře investujete, když své blízké obdarujete například dálniční známkou nebo dlouhodobými kupony na MHD," radí Jan Doubek.

Rada navíc: Při nákupech nezapomeňte na zákaznické karty. Mohou vám přinést zajímavé slevy nebo bonusové body k dalším nákupům.

4. Nejdražší nutně neznamená nejlepší
 Češi o Vánocích nejsou příliš rozhazovační. Skoro polovina utratí za dárky do 2 000 korun. „Podstatně vyšší částky utrácejí muži, hlavně za dárky pro své partnerky. Také nákladnější dárky do domácnosti přináší pod stromeček spíše muži," okomentoval výsledky průzkumu Jan Doubek. Ženy zase - na rozdíl od mužů - nenadělují pod stromeček peníze, nepovažují je totiž za dárek. Příprava na nejkrásnější svátky roku rozhodně pořízením dárků nekončí, je třeba vzít v úvahu celkové náklady. Za dárky, stromeček a jídlo třetina českých domácností zaplatí od 5 do 10 tisíc korun. I proto je dobré si připomenout, že radost svým blízkým uděláte hlavně tím, že jste pohromadě.

Rada navíc: Z průzkumu Ery také plyne, že si lidé nejčastěji přejí nemateriální statky. Nezapomínejte tedy na klid, pohodu a zdraví.

 Era je obchodní značka Československé obchodní banky, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…