Eurodražby: Češi neznají cenu své nemovitosti. Nadhodnocují ji až o 50 %

22.05.2012 17:46

Polovina Čechů, kteří prodávají svou nemovitost, nezná její skutečnou cenu a nadhodnocuje ji často až o 50 %. Vychází to z údajů společnosti Eurodražby.cz, českého lídra v oblasti nedobrovolných dražeb a prvního dražebníka elektronických dražeb.

Eurodražby: Češi neznají cenu své nemovitosti. Nadhodnocují ji až o 50 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

 

Realitní trh u nás i ve světě stagnuje, ceny nemovitostí značně poklesly, mnoho lidí však tento trend nebere při stanovení ceny své nemovitosti v úvahu. Jedním z hlavních činitelů, které při odhadu cen nemovitostí hrají roli, jsou emoce a citová vazba majitelů. Cenu odhadnutou znalcem nepovažují za reálnou.

„Často od klientů slyšíme, kolik času, práce a peněz do domu investovali, případně mají přesně spočteno, kolik z prodeje chtějí získat, aby financovali například nové bydlení,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz. „Jenže investice do nemovitosti nebo jejich nákup většinou proběhl v době před ekonomickou recesí, a tak očekávání majitelů naprosto neodpovídají současným cenám na trhu s realitami. Více než polovina našich klientů cenu své nemovitosti přeceňuje, často až o padesát procent,“ zdůrazňuje Radim Hasman.

Přitom prodej nemovitosti se kvůli špatně nastavené ceně může prodloužit o řadu měsíců či let, a prodávající tak přijdou o desítky i stovky tisíc, které mohli získat při okamžitém prodeji. Hlavní problém spočívá v tom, že cenu nemovitosti stanovuje její majitel, realitní společnost ji pak nabízí za cenu navýšenou o svou provizi. Předražené nemovitosti tak zůstávají v nabídce realitních společností dlouho, působí nedůvěryhodně a jejich cena neustále klesá.

„Cena prodávané nemovitosti by se měla řídit reálnou situací na trhu, tedy tím, jakou maximální cenu je za ni kupující v danou dobu ochoten zaplatit,“ vysvětluje Radim Hasman. Nejjednodušší cestou, jak prodat či koupit nemovitost nebo určit její cenu, je dražba či aukce. „Dnes už se běžně konají dražby i aukce online. Je to rychlé, jednoduché a zároveň spolehlivé. Prodávající má jistotu, že za svou nemovitost dostane maximální možnou částku, kupující zase bezpečně získá nemovitost, jejíž závazky zanikly v okamžiku prodeje nebo jsou kupujícímu dobře známy. A navíc, pokud prodávající nesouhlasí s nabízenou cenou, nemusí v případě aukce svou nemovitost vůbec prodat,“ dodává předseda představenstva Radim Hasman.

Více informací naleznete na www.eurodrazby.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

19:02 Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby no…