Europarlament stojí na straně producentů, které velké supermarkety tlačí do kouta

20.06.2016 7:29

Mnozí evropští zemědělci jsou pod tlakem velkých potravinářských řetězců, které si mohou diktovat podmínky a někdy producenty nutí prodávat za cenu, která ani nepokrývá výrobní náklady. Je to proti zájmu nás všech jako spotřebitelů, protože ve finále si pak v supermarketech vybíráme z horší nabídky. Začátkem června přijal Parlament usnesení, které si nekalé obchodní praktiky bere na mušku. Polský konzervativec, zpravodaj Edward Czesak ve videu vysvětluje situaci v sektoru a požadavky Parlamentu.

Europarlament stojí na straně producentů, které velké supermarkety tlačí do kouta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

„Pozdní platby za dodané zboží nebo nucení producentů, aby nesli náklady za jeho vystavení, propagaci, či skladování,“ vypočítává poslanec Czesak některé ze způsobů, jak velké potravinářské řetězce zneužívají svého postavení vůči zemědělcům.

Parlament ve svém usnesení požaduje, aby Evropská komise přijala opatření proti nekalým obchodním praktikám ve vztazích mezi výrobci, distributory a prodejci potravin. Podle hodnocení poslanců totiž postupy na základě dobrovolnosti a seberegulace zatím nedosáhly potřebných výsledků a přetrvává velká nerovnováha příjmů a postavení v zemědělsko – potravinářském řetězci.

Parlament například navrhuje podporovat producenty ve vstupu do sdružení a organizací, které jim pomohou zvýšit svou vyjednávací pozici.

Dvě mouchy jednou ranou

Skoncovat s nekalými praktikami některých velkých supermarketů by znamenalo konec vykořisťování zemědělců a také kvalitnější potraviny pro spotřebitele. Vedle toho si poslanci slibují, že by férovější obchodní vztahy měly zamezit nadprodukci a plýtvání potravinami.

Iniciativa má v Parlamentu velkou podporu; hlasovalo pro ni 600 poslanců a poslankyň přičemž jenom 48 jich bylo proti a 24 se zdrželo hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…