Evropská federace? Pro jsou sociální demokraté, lidovci a zelení. Proti jen ODS a Svobodní

22.05.2014 19:05

Mladí evropští federalisté (JEF CZ), celoevropská nezisková organizace, kontaktovali prvních deset kandidátů do Evropského parlamentu na listinách deseti nejvýznamnějších politických stran s dotazem, zda se připojí k závazku podporovat “federalistickou vizi pro Evropu”.

Evropská federace? Pro jsou sociální demokraté, lidovci a zelení. Proti jen ODS a  Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Pro vytvoření evropské federace jsou čtyři kandidáti ČSSD. Mezi nimi dvojka kandidátky Olga Sehnalová a čtvrtý Miroslav Poche. Lídr kandidátky Jan Keller neodpověděl.  Z KDU-ČSL odpověděla pozitivně trojka na kandidátce Tomáš Zdechovský a čtyřka Eduard Hulicius.

Na dotaz odpověděli hlavně kandidáti Strany zelených, došlo od nich plných deset odpovědí, všechny kladné. K federalistickému závazku se zavázal i předseda strany a jednička na kandidátce Ondřej Liška a dvojka Michaela Suchardová. “Ztotožňuji se zcela s požadavky Mladých federalistů a přijímám je,” napsal Ondřej Liška.

Výzvu jako jediné strany odmítly Svobodní a ODS. “Zcela mylná je představa, že úpravou pravomocí se nenápadně přetvoří současná Unie na federální model. Z čistě teoretických důvodů i z důvodů absence jakéhokoliv precedentu v dějinách lidstva nemůže žádná taková cesta existovat,” říká Jiří Payne, dvojka na kandidátce Svobodných.

Kandidáti nekomunikují

“Velkým zklamáním pro nás bylo, že nejenže mnoho kandidátů na emaily neodpovídá, ale že velkou část kandidátů nemá volič jak kontaktovat. Nemají totiž na webu uskupení, za něž kandidují, uvedeny své kontaktní údaje. Některé emailové adresy uvedené na internetu jsou dokonce nefunkční,” říká Vlaďka Jelínková z JEF CZ, která je jednou z autorek průzkumu mezi stranami

Ve stanoveném termínu vůbec nereagovali zástupci hnutí ANO, TOP 09, KSČM, Úsvit a Piráti.

“Kandidáty mnohdy nelze oslovit ani skrz stranické centrály a tiskové mluvčí, aparát strany nejspíše sám vyhodnotí, že není vhodné, aby jejich kandidáti vyjadřovali konkrétní názory,” upozorňuje Jelínková. Přitom postoj kandidátů do Evropského parlamentu k budoucímu vývoji integrace je velmi důležitý. V tomto období se jistě bude jednat o možnostech „dvourychlostní Evropy“ a je otázkou, kam se zařadí Česko.

Co je evropská federace

Evropská federace spočívá v rozdělení pravomocí mezi federální a státní úroveň. Nadnárodní princip reprezentuje hlavně Evropská komise a Evropský parlament. Naproti tomu starší mezivládní princip je dominantou Rady EU, v níž jsou zastoupeni ministři jednotlivých zemí. Na federální úroveň spadají otázky celoevropského charakteru (např. společná zahraniční, bezpečnostní a měnová politika, otázky společného trhu). Federalizace spočívá především v posilování nadnárodního principu.

Mladí evropští federalisté  jsou celoevropská nezisková organizace se sekcemi v členských i nečlenských státech Evropské unie, která vznikla v 50. letech a nyní čítá více než 25 000 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…