Evropská komise i Rakousko mají problém s novelou loterního zákona. Poslanci ji musí opravit a do konce října nesmí pokračovat v jejím schvalování

25.07.2014 14:35

Nejen Evropská komise, ale dokonce také sousední Rakousko uplatnilo v rámci notifikačního procesu zásadní připomínky proti novele loterního zákona, kterou minulý týden začali projednávat poslanci. Vyplývá to z informací, které byly dnes zveřejněny v evropské databázi TRIS, která sleduje notifikační proces vnitrostátních technických předpisů v rámci Evropské unie.

Evropská komise i Rakousko mají problém s novelou loterního zákona. Poslanci ji musí opravit a do konce října nesmí pokračovat v jejím schvalování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Česká republika tak nesmí pokračovat v přijímání této novely a musí se nejdříve vypořádat s výtkami, které teď putují z Evropy na české ministerstvo financí. Evropská unie také České republice nařídila prodloužení pozastavení legislativních prací až do 27. října 2014.

Na výsledky notifikace jako první reagovalo sdružení SPELOS, které reprezentuje více jak polovinu českého loterního trhu. „Tento výsledek jsme očekávali. Již několik měsíců upozorňujeme na to, že díky našim bohatým zahraničním zkušenostem a podrobné znalosti mezinárodního prostředí jsme přesvědčeni o tom, že tak, jak je novela loterního zákona furiantsky sepsána, nemůže být v žádném případě v souladu s právem Evropské unie. Navíc k podobnému závěru dospěla také vláda ČR, která předkladatelům novely vytkla množství legislativních nedostatků, a i proto zaujala neutrální stanovisko,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel asociace SPELOS.

Pro provozovatele centrálních loterních systémů bylo proto překvapením, když se Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR rozhodla minulý týden zařadit první čtení novely loterního zákona dokonce na program mimořádné schůze, přestože se v červnu vedení sněmovny rozhodlo právě kvůli probíhající notifikaci vyhovět písemné žádosti ministra financí a projednávání této normy odložit až do obdržení výsledků notifikace.

„Máme velké obavy o to, že důvodem ukvapeného zařazení na program mimořádné schůze těsně před termínem obdržení výsledků notifikace z EU byla pouze snaha populisticky získat politické body před blížícími se podzimními volbami. Teď to má Česká republika černé na bílém, že poslanci nesmějí až do konce října pokračovat ve schvalování zákona a musí se nejdříve vypořádat s připomínkami Evropské komise a Rakouska,“ řekl Vrzáň.

Podle Petra Vrzáně tak nebude poslancům stačit ani devadesátidenní lhůta, kterou si v rámci prvního čtení odsouhlasili na projednání novely ve výborech. „Sněmovna má před sebou další technicky-legislativní oříšek. Bohužel si sama svým neuváženým a ukvapeným jednáním přidělává problém za problémem. Navíc jsou velmi znepokojující informace, které minulý týden zazněly na plénu poslanecké sněmovny o tom, že novela není ve skutečnosti poslaneckým návrhem, ale že vznikala v kanceláři náměstka ministra financí JUDr. Ondřeje Závodského a že jejím předložením prostřednictvím poslanců se její skuteční autoři chtěli vyhnout vnějšímu připomínkovému i vypracování studie hodnocení dopadu regulace RIA,“ dodal ředitel asociace SPELOS.

SPELOS proto znovu apeluje na představitele státní moci a zákonodárce, aby místo krátkodobých a nic neřešících opatření dokončili návrh tolik potřebného zcela nového zákona o sázkových hrách. Ten by měl po řádném připomínkovém řízení a odborné diskusi nastavit jasná, transparentní a dlouhodobá pravidla pro fungování loterního průmyslu v České republice a především vyřešit palčivý problém s působením nelegálních provozovatelů loterií a her a zabránit souvisejícím miliardovým daňovým únikům. „Takovým pravidlům se seriózní české loterní společnosti rádi přizpůsobí,“ dodal Petr Vrzáň.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…