Evropská komise má na tvrzení o výdrži u energetických nápojů jiný názor než zdravotní výbor

24.06.2016 8:35

Je rozumné, aby se na energetických nápojích uváděla zdravotní tvrzení, že díky obsahu kofeinu zvyšují bdělost, výkon a výdrž? Nebo je to naopak proti zájmu veřejného zdraví a ošemetné hlavně pro mladistvé, kteří těmto nápojům holdují, aniž by si byli vědomi jejich vedlejších účinků a velice vysokého obsahu cukru? První stanovisko zastává Evropská komise; druhé poslanci zdravotního výboru.

Evropská komise má na tvrzení o výdrži u energetických nápojů jiný názor než zdravotní výbor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Ve středu 15. června poslanci výboru pro veřejné zdraví navrhli, aby Parlament vetoval plány Komise povolit takzvaná zdravotní tvrzení na energetických nápojích. Výrobci energetických nápojů si od nich podle zpravodajky Christel Schaldemose slibují nárůst prodeje, ale podle téhle dánské sociální demokratky taková tvrzení nepatří na „energy drinky“, které mají vysoký obsah cukru a o nichž se ví, že je navzdory limitu 18 let pije mnoho mladých lidí a dokonce i dětí. Obezita je u této skupiny populace přitom už dnes vážný problém.

Zdravotní tvrzení

Zdravotní tvrzení jsou informace uvádějící, že určité potravinové produkty mají přínos pro zdraví - jako například že podporují imunitní systém a nebo pomáhají při hubnutí. Od roku 2006 platí v EU jednotná pravidla pro používání zdravotních tvrzení na potravinových výrobcích. Všechna tvrzení musí být vědecky dokázaná a výsledky prověřuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Zdravotní tvrzení, které by se mohlo začít objevovat na obalech energetických nápojů je spojené s pozitivními účinky kofeinu na koncentraci a výdrž. Poslanci se ale proti těmto plánům postavili.

Proč výbor doporučuje návrh vetovat?

... Protože se zdravotní tvrzení o pozitivních účincích na bdělost a výkon bude objevovat hlavně na etiketách energetických nápojů, které ale mají vysoký obsah cukru a proto je poslanci nepovažují za vhodné k propagaci. Krom obav spojených s návykovostí cukru a obezitou mladistvých jde také o to, že energetické nápoje při časté konzumaci způsobují poruchy spánku, bolesti hlavy, anebo poruchy chování.

„Ačkoliv jsou energetické nápoje povolené pouze od 18. let, ze statistik víme, že mnoho dětí a mladistvých je pravidelně pije,“ připomíná poslankyně Schaldemose. Poslancům výboru se nelíbí, že by měli producenti energetických nápojů vydělávat na zdravotních tvrzeních, která nejsou vhodná pro děti: „Nejde nám o to zakázat mladým lidem energetické nápoje, ale netvrdit jim, že díky nim budou mít lepší studijní výsledky.“

Výbor doporučil návrh Evropské komise vetovat; jak se k němu postaví Parlament jako celek se ukáže na příštím plenárním zasedání v červenci.

Zdroj: Evropský parlament, tiskové oddělení

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…