Evropská komise porovnala justiční systémy: české soudy obstály. Jsou rychlejší a efektivnější

10.04.2017 19:20

Letošní hodnocení Evropské komise o kvalitě soudních systémů členských států přináší pro Českou republiku dobré zprávy.

Evropská komise porovnala justiční systémy: české soudy obstály. Jsou rychlejší a efektivnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Délku[1] civilních řízení se místním soudům podařilo zkrátit na šest měsíců, což České republice vyneslo devátou příčku mezi zeměmi EU. Pro srovnání, civilní řízení trvají například ve Francii téměř dvakrát déle. Zrychlit civilní řízení se podařilo také například slovenské justici – přesto zůstává jejich délka v sousední zemi dvojnásobná než v tuzemsku.

Letošní tzv. Justice Scoreboard ukazuje další pozitivní trend. Vůbec poprvé v rámci hodnocených let přesáhl počet vyřízených věcí počet věcí napadlých. Jinými slovy, zatímco v roce 2014 přicházelo do podatelen soudů více věcí, než mohly vyřídit, na konci téhož roku nastal obrat. V roce 2015 už soudy poprvé vyřídily více věcí, než obdržely. Česká republika tak efektivitou předstihla Nizozemí, Rakousko nebo Španělsko.

Naopak jako nedostatečnou hodnotí Evropské komise publikaci soudních rozhodnutí na internetu. Nedostatky vykazuje také rychlost správního soudnictví. Na řešení obou problémů začalo Ministerstvo spravedlnosti již pracovat.

Ministerstvo spravedlnosti zároveň pracuje na první vlastní statistické výroční zprávě, která detailně zhodnotí nejen délky řízení, ale například i nápad a rozdíly mezi jednotlivými kraji. Zprávu chce resort dokončit v příštích týdnech.

[1] Proměnná, tzv. disposition time, je vypočtena Evropskou komisí podílem nevyřízených a vyřízených věcí a násobená 365.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …