Evropská komise potvrdila ustavení ESS ERIC - Česká republika je jedním ze zakládajících států

13.09.2015 19:32

Evropský spalační zdroj neutronů (ESS) zaznamenal důležitý milník, když dne 31. srpna Evropská komise potvrdila ustavení Konsorcia evropské výzkumné infrastruktury (ERIC) ESS ERIC. ESS představuje jeden z největších evropských projektů, které v současnosti směřují k vybudování výzkumné infrastruktury, a bude poskytovat široké spektrum výzkumných služeb, které svým dosahem zahrnou mnohé vědní disciplíny.

Evropská komise potvrdila ustavení ESS ERIC - Česká republika je jedním ze zakládajících států
Foto: msmt.cz
Popisek: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - logo

ERIC je typem právní formy vytvořené Evropskou komisí pro správu mezinárodních výzkumných zařízení. Slavnostní předání oficiálního dekretu proběhlo 8. září 2015 ve švédském Lundu přímo z rukou generální ředitele Evropské komise pro výzkum a inovace Roberta-Jana Smitse, za účasti ministrů pro výzkum ze Švédska a Dánska a reprezentantů z ostatních partnerských států. Českou republiku na slavnostním setkání reprezentoval ředitel Ústavu jaderné fyziky AV ČR, v. v. i. RNDr. Petr Lukáš, CSc.

Evropský spalační zdroj neutronů je jedenáctým ustaveným ERIC v Evropě. Díky této právní formě se mohou všechny členské státy podílet na správě i financování tohoto zdroje neutronů příští generace, který umožní evropskému neutronovému výzkumu udržet si vedoucí postavení ve světě.

Evropská komise formálně potvrdila udělení právní formy ERIC Evropskému spalačnímu zdroji neutronů v polovině srpna a toto rozhodnutí nabylo účinnosti dne 31. srpna 2015. Zakládajícími členskými státy jsou Česká republika, Dánsko, Estonsko, Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Norsko, Polsko, Švédsko a Švýcarsko. Belgie, Nizozemí, Španělsko a Velká Británie se připojily jako zakládající pozorovatelé se zájmem stát se členskými státy v blízké budoucnosti. Dalším státem, který vyjádřil přání podílet se na ESS jako pozorovatel, je Řecko.

ESS ERIC

Zleva: Předseda ESS ERIC Lars Börjesson, generální ředitel Evropské komise pro výzkum a inovace Robert-Jan Smits, ředitel Ústavu jaderné fyziky AV ČR Petr Lukáš a generální ředitel ESS Jim Yeck, zdroj: archiv ESS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…