Evropská komise požaduje pokrok v procesu provádění zákona o státní službě

17.01.2015 15:07

Zástupci Ministerstva vnitra, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva práce a sociálních věcí minulý týden jednali v Praze s delegací Evropské komise o problematice zákona o státní službě. I přes vstřícný průběh jednání a objasnění řady otázek, Evropská komise 12. ledna 2015 potvrdila, že zatím nezahrne české programy do skupiny aktuálně schvalovaných programů.

Evropská komise požaduje pokrok v procesu provádění zákona o státní službě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ve vyjádření, ve kterém se Evropská komise odvolává na dopis komisařky pro zaměstnanost, sociální záležitosti a inkluzi Marianne Thyssen z prosince 2014, se uvádí, že aktuálně nejsou z české strany zohledněna očekávání Evropské komise definovaná v Dohodě o partnerství.

Evropští partneři na pátečním jednání nicméně české protějšky ujistili, že jejich cílem není zpochybňovat kroky České republiky. Zajímali se především o skutečnosti, zda jsou v ČR všechny záležitosti zákona o státní službě řádně ošetřeny a jak se – v případě, že se v zákoně nacházejí výjimky – s nimi pracuje. Zástupce Evropské komise také zajímalo, zdali do režimu zákona o státní službě spadají všichni zaměstnanci vykonávající státní službu, zejména s ohledem na subjekty mající zodpovědnost přerozdělování prostředků z evropských fondů. Jak budou státní úředníci odměňováni, nebo jaká budou pravidla pro přijímání státních zaměstnanců.

„Z jednání s Evropskou komisí lze dovodit, že jako největší problém je chápána oblast odměňování, kde Evropská komise požaduje zavedení jasných parametrů ohodnocení jednotlivých zaměstnanců vázaných na výkon. Dále bude rovněž nutné znovu ujistit Evropskou komisi o úmyslu vlády ČR přijmout veškerou nezbytnou prováděcí legislativu ke služebnímu zákonu do konce roku 2015, a to včetně pravidel pro odměňování. Tento závazek, spočívající v zaslání aktualizovaného harmonogramu, je tedy nutné prioritně a v co nejkratším termínu splnit. Zástupci MMR na řešení úzce spolupracují s kolegy z Ministerstva vnitra, které je gestorem přípravy zákona o státní službě a zároveň i se zástupci Ministerstva práce a sociálních věci, Ministerstva financí a Úřadem vlády,“ uvedla Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj.

Přestože se jedná o komplikaci v procesu schvalování operačních programů pro nové období, nemusí nutně dojít k posunu v předpokládaných termínech vyhlášení prvních výzev. „Ministerstvo pro místní rozvoj zpracovalo a vláda následně v minulém roce schválila mechanismus pro vyhlašování výzev i před schválením programů ze strany Evropské komise. Pokud jednotlivé resorty, které řídí operační programy, tato kritéria naplní, budou moci vyhlašovat výzvy dle původních předpokladů,“ dodala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…