Evropská rada podpořila Tuskův plán na reformu EU

20.10.2017 18:17

Hlavy států a předsedové vlád se během druhého dne jednání Evropské rady věnovali budoucnosti EU a vystoupení Velké Británie z EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk v rámci diskuse o budoucnosti evropské integrace představil plán na další kroky v reformě EU, evropští státnici dnes také uvedli, že ve vyjednáváních brexitu zatím nebylo dosaženo dostatečného pokroku.

Evropská rada podpořila Tuskův plán na reformu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Podpořil jsem návrh předsedy Tuska na plán dalších kroků v procesu reformy EU. Evropa musí rozhodovat efektivněji a rychleji,“ shrnul předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Pro ČR je klíčovou prioritou posílení jednoty Unie tak, abychom se mohli podílet na rozhodování o všech věcech, které se nás dotýkají. Rozhodování o budoucnosti EU se musí odehrávat ve formátu všech členských států na půdě Evropské rady. Prvním zásadním krokem bude prosincový summit o budoucnosti eurozóny. České vládě se v minulých měsících podařilo prosadit klíčové priority bezpečnosti a prosperity a i nadále bude Česká republika v utváření budoucí podoby EU aktivní.

Na závěr říjnové Evropské rady se uskutečnilo jednání o brexitu. Evropská rada potvrdila, že nenastal dostatečný pokrok v jednáních o vystoupení Velké Británie z EU. „Musíme dosáhnout dohody především v otázce práv občanů, postavení Severního Irska a na finančním vyrovnání,“ uvedl premiér Sobotka.

Lídři EU27 dnes řešili také přesun unijních agentur z Velké Británie. Česká republika kandiduje na přesídlení Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Pro ČR je důležité, aby alespoň jedna z agentur byla umístěna v duchu geografické vyváženosti do nového členského státu. I proto ČR podporuje kandidaturu Slovenska na umístění lékové agentury. Výsledné rozhodnutí vzejde z hlasování v listopadu.

Premiér Bohuslav Sobotka je v Bruselu již od středy, kdy se zúčastnil večeře premiérů zemí Visegrádské skupiny s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Včera ráno posnídal s českými europoslanci a zúčastnil se prvního jednacího dne Evropské rady, na kterém se lídři EU shodli na pokračování pomoci africkým zemím a dalším posilování evropské obranné spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…