Evropská unie včera změnila pravidla pro biopaliva

16.04.2015 13:45

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu včera schválil snížení povinného přimíchávání biopaliv první generace do nafty a benzínu. Tolik dobré zprávy.

Evropská unie včera změnila pravidla pro biopaliva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Nová směrnice zachovává cíl 10% biosložky v roce 2020, ale nově stanoví strop ve výši 7% pro stávající biopaliva vyráběná zejména z řepky a cukrové řepy, obilniny, brambory. Zbylá 3% biopaliv mají být vyrobená z odpadu, slámy či třeba mořských řas. Jedná se o biopaliva takzvaní druhé, případně generace. A zde je zásadní problém.

Technologie produkce biopaliv druhé a zejména třetí generace jsou teprve v plenkách, ale jisté je, že to bude technologie drahá. A pokud bude surovinou k jejich výrobě cíleně produkovaná biomasa, tedy nějaký druh rostlin nacházejících se na planetě Zemi, nejsou a nebudou cestou, kterou by se mělo lidstvo vydat. Je totiž zcela jisté, že jakékoli využití jakékoli biomasy k výrobě náplní do nádrží aut bude generovat přinejmenším stejné problémy, jako generují biopaliva první generace. Jediný rozdíl bude v tom, že místo pěstování řepky nebo cukrovky nebo jiných plodin primárně určených pro výživu obyvatel, bude lidstvo zbavovat povrch planety jiného rostlinného porostu, a je zcela jedno, půjde-li o lesní porosty, kokosové palmy nebo – mořské či jiné řasy. Problém se prostě jenom přesune do jiných komodit, a možná bude ještě horší, než „jen“ lány řepky produkované k technickým účelům. Minimálně o dřevní hmotě lze na rozdíl od řepky či obilí říci, že tvoří pověstné „plíce planety“, a pokud se týká řas, tak to je zase pro změnu nezbytný počátek přírodního potravního řetězce.

V České republice nyní probíhá debata o budoucnosti biopaliv. Není to však debata seriózní. Na jedné straně Andrej Babiš chce posílit svůj byznys a proti trendu EU chce zvyšovat podíl biopaliv první generace. Na druhé straně Miroslav Kalousek pléduje za zavedení biopaliv druhé a třetí generace. To jsou dvě špatná řešení, kterým bychom se měli vyhnout a začít se o biopalivech bavit seriózně. Kverulant.org pro takovou debatu přichystal řadu podkladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …