Evropský parlament: Fotografování v ulicích ani sdílení snímků z dovolených EU nezakazuje

23.06.2015 18:10

Česká média v uplynulých dnech opakovaně informovala o snaze Evropského parlamentu omezit volné fotografování na veřejnosti a sdílení fotek z dovolených. Tyto informace jsou však vytržené z kontextu a nekompletní. Amatérským fotografům rozhodně žádné omezení nehrozí.

Evropský parlament: Fotografování v ulicích ani sdílení snímků z dovolených EU nezakazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Nejčastěji se v této souvislosti píše, že bude trestné sdílení fotografií z dovolené na Facebooku či jiných sociálních sítích. Pokud však své fotografie sdílíte se svými přáteli bez vlastního finančního obohacení, žádná omezení se vás nikdy netýkala a nebudou se vás týkat ani v budoucnu.

Důležitá je také faktická podoba návrhu. Poslanci Evropského parlamentu se pouze v rámci jednoho výboru (Výbor pro právní záležitosti) zabývali problematikou ochrany autorských práv a shodli se na tom, že by výhledově mělo být určitým způsobem ošetřeno komerční využívání fotografií s architektonickými památkami, na které se vztahuje právní ochrana. To znamená, že pokud si například vyfotíte Tančící dům nebo Ještěd a budete chtít tyto fotografie dále prodávat, měli byste k tomu podle představ poslanců mít souhlas architekta či držitele práv. A to navíc pouze v případě, že stále trvá autorská ochrana architektonického díla (nejvýše 70 let po smrti autora). Katedrály svatého Víta či Karlova mostu se rozhodně nic podobného netýká.

Zpráva poslanců, o které se bude hlasovat na plenárním zasedání, je navíc pouze doporučujícího a nemá jakýkoliv právní závazek, protože Evropský parlament novou legislativu navrhovat nemůže. Návrh poputuje do Evropské komise, která ho může v budoucnu zpracovat a případně předložit. Ani pak ovšem nebude nic závazné a návrh projde kompletním legislativním procesem, ve kterém s ním musí souhlasit členské státy, včetně ČR, a plénum Evropského parlamentu. Navíc je pravděpodobné, že otázka sdílení fotografií na sociálních sítích bude samostatně ošetřena tak, aby k žádným omezením nedošlo.

K problematice se již dříve vyjádřil také poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda (EPP), který je předsedou Výboru pro právní záležitosti (JURI).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…