Evropský parlament projednává praní špinavých peněz, situaci v Maďarsku, falšované cigarety

18.05.2015 19:14

Na svém plenárním zasedání ve dnech 18. - 21. května prodiskutují poslanci Evropského parlamentu mimo jiné tato témata:

Evropský parlament projednává praní špinavých peněz, situaci v Maďarsku, falšované cigarety
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Rozprava o Evropském programu pro migraci 2015 - 2020

Poslanci budou ve středu od 9:00 diskutovat s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem a zástupci Rady o Evropském programu pro migraci, jehož návrh byl představen Komisí dne 13. května. Program je postaven na čtyřech pilířích: silnější společné azylové politice – včetně systému přesídlovaní a přemísťování v rámci EU v případě stavu nouze -, boji proti obchodování s lidmi a prevenci nelegální migrace, ochraně vnějších hranic Unie a nové politiky v oblasti legální migrace. 

Praní špinavých peněz: přísnější pravidla v boji s daňovými úniky a financováním terorismu

Jména konečných vlastníků podniků budou uváděna v centrálních registrech členských států EU, které budou přístupné vnitrostátním orgánům i veřejnosti. Vyplývá to z dohody mezi vyjednavači Parlamentu a Rady, o jejímž textu budou poslanci hlasovat ve středu. Nová směrnice by měla pomoci v boji proti praní špinavých peněz, daňovým trestným činům a financování terorismu. Parlament bude hlasovat také o nových pravidlech umožňujících jednodušší vystopování finančních transakcí.  

Rozprava o situaci v Maďarsku

Poslanci budou v úterý od 15:00 diskutovat s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem o situaci v Maďarsku v souvislosti s prohlášeními premiéra Viktora Orbána o možném znovuzavedení trestu smrti v zemi a veřejnou konzultací o migraci, kterou spustila maďarská vláda. 

Zamezit obchodu s “krvavými” nerosty: rozprava a hlasování

Poslanci budou v úterý diskutovat a ve středu hlasovat o legislativním návrhu, který by měl pomoci zamezit příjmům ozbrojených skupin z prodeje cínu, tantalu a wolframu, jakož i jejich rud a zlata. Předkládaný text, který již schválil výbor EP pro mezinárodní obchod, předpokládá povinnou certifikaci tavíren a rafinérií a dobrovolnou certifikaci pro operátory, kteří kupují, zpracovávají a využívají tyto nerosty a kovy při výrobě mobilních telefonů, praček, chladniček a dalších spotřebičů.  

Rozprava o navrhované strategii jednotného digitálního trhu

Nová strategie EU v oblasti jednotného digitálního trhu, kterou dne 6. května představila Evropská komise, bude předmětem úterní dopolední plenární rozpravy. Strategii, která sestává z 16 iniciativ, včetně návrhů v oblasti elektronického obchodu, geografického blokování, telekomunikací či autorského práva, představí místopředseda Komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.  

Bezpečnější zdravotnictví v Evropě: poslanci navrhnou změny

Parlament bude v pondělí diskutovat a v úterý hlasovat o usnesení, ve kterém poslanci představí návrhy na zlepšení bezpečnosti pacientů a opatření na boj proti zvyšující se odolnosti vůči antibiotikům. Poslanci také vyjádří znepokojení nad infekcemi ve zdravotnických zařízeních, které podle dostupných údajů postihují 8 – 12 % hospitalizovaných pacientů v EU.  

Falšované cigarety: poslanci budou diskutovat o budoucnosti dohod EU s tabákovými společnostmi

Měla by EU odstoupit od dohod proti falšování cigaret se čtveřicí významných tabákových společností? Podle některých poslanců EP tyto dohody ztratily na smyslu v důsledku přijetí nové směrnice o tabákových výrobcích, která zavedla lepší nástroje pro sledování cigaret. Plénum Parlamentu bude o této otázce diskutovat v pondělí po prohlášení Komise. První z dohod s tabákovými společnostmi vyprší v červenci 2016.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…