Evropský parlament vyzval členské státy k urychlení relokace uprchlíků, zejména dětí

20.05.2017 16:19

Členské státy EU musí splnit svůj závazek přijmout do září 160.000 žadatelů o azyl z Řecka a Itálie, uvádí se v usnesení, které ve středu schválil Evropský parlament. Prioritně by podle poslanců měly být přemístěny nedoprovázené nezletilé osoby.

Evropský parlament vyzval členské státy k urychlení relokace uprchlíků, zejména dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

  • na nejlepší cestě k dosažení relokačního závazku jsou Finsko a Malta
  • Evropská komise musí zvážit postup při porušení povinnosti členskými státy
  • relokace musí být prodloužena až do ukončení reformy dublinského azylového systému

Poslanci odsoudili fakt, že navzdory dohodě ministrů v Radě EU o přemístění 160.000 žadatelů o azyl z Řecka a Itálie do září 2017, členské státy dosud relokovali jen přibližně 11% z celkového počtu žadatelů (pouze 18.770 osob k 16. květnu). Parlament vyjádřil zklamání v souvislosti s nedostatkem solidarity členských států a jejich neochotou rozdělit si zodpovědnost.

Usnesení, které plénum schválilo poměrem hlasů 398 (pro), 134 (proti) a 41 (se zdrželo hlasování), vyzývá členské státy k dodržování svých relokačních závazků a upřednostnění nezletilých žadatelů o azyl, kteří nejsou doprovázeni rodinnými příslušníky, a dalších zranitelných osob. Poslanci připomínají, že dosud byl přesunut pouze jeden nedoprovázený nezletilý žadatel o azyl.

Usnesení kritizuje některé členské státy za příliš omezující a diskriminační přístup k relokacím - například přemísťování pouze osamělých matek, vyloučení žadatelů z některých zemí, jakou je Eritrea, nebo uplatňování neúměrně rozsáhlých bezpečnostních prověrek.

Většina členských států v přemisťování žadatelů o azyl výrazně zaostává, uvádějí poslanci. Čtyři země participují na relokaci pouze ve velmi omezeném rozsahu a dva členské státy se na přemisťování dosud odmítají podílet, dodávají.

Parlament zdůraznil, že pokud členské státy nepřemístí všechny žadatele o azyl do září, v relokaci oprávněných osob budou muset pokračovat v dalších měsících. Poslanci proto navrhují prodloužení relokačního mechanismu až do ukončení reformy dublinského nařízení o pravidlech posuzování žádostí o azyl.

Souvislosti

EU v návaznosti na bezprecedentní migrační a uprchlickou krizi z léta 2015 přijala dvě nouzová rozhodnutí o přemístění tisíců žadatelů o azyl. Do září 2017 tak mělo být z Řecka a Itálie přemístěno do jiných členských států 160.000 azylantů, u nichž je vysoká pravděpodobnost udělení statutu uprchlíka. Členské státy, na jejichž území se žadatelé přemístí, by byly následně zodpovědné za zpracování jejich žádostí o azyl.

Rada EU v září 2016 rozhodla o možném vynětí 54.000 z celkových 160.000 míst z mechanismu přemisťování žadatelů o azyl z Řecka a Itálie, které by se mohly využít k přijetí syrských uprchlíků z Turecka na základě dohody mezi EU a Ankarou. Parlament s tímto rozhodnutím nesouhlasil.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvízlo na území Řecka přibližně 50.000 žadatelů o azyl. Itálie čelila v roce 2016 rekordnímu počtu nových žadatelů o azyl - do země jejich přišlo 181.436.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…