Evropský týden mobility: Na Pražany čekají cyklojízdy, debaty i sousedské slavnosti

14.09.2014 17:06

V Evropském týdnu mobility se Pražané mohou těšit na řadu aktivit spojených s udržitelnou dopravou a veřejným prostorem.

Evropský týden mobility: Na Pražany čekají cyklojízdy, debaty i sousedské slavnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaparkovaná kola

Tak jako každý rok, i letos iniciativa Auto*Mat přichystala pestrý program přímo v ulicích města. Na úvod projede Prahou v neděli 14. září Velká podzimní cyklojízda. V následujícím týdnu se uskuteční již tradiční sousedské slavnosti Zažít město jinak, předvolební debata na téma „Občanská participace a otevřená radnice“, ale i Velká studentská cyklojízda.

Evropský týden mobility je oslavou šetrného a ohleduplného způsobu pohybu ve městech po celé Evropě. „Před dlouhými lety to byli právě lidé z okruhu dnešního Auto*Matu a tehdejšího Oživení, kteří myšlenku celoevropského týdne mobility přinesli do hlavního města. Tehdy v Praze neexistovalo dlouhodobé plánování rozvoje města; mluvit s veřejností, čerpat od ní inspiraci a zajímavá řešení, toho se politici báli. Situace se sice zlepšuje, ale důvodů, proč společně připomínat, že v řadě evropských měst již dávno našli řešení na naše problémy, je stále dost,“ říká Vít Masare z Auto*Matu. Akce pořádané Auto*Matem jsou jedinečnou příležitostí, jak cíleně poukázat na problémy, se kterými města zápolí – ať už se jedná o infrastrukturu, o zapojování občanů do rozvoje města, či o zlepšování městského životního prostředí.

Základní principy a samotnou podstatu Evropského týdne mobility vystihují sousedské slavnosti Zažít město jinak, do kterých se každým rokem zapojuje stále více lidí. Jejich hlavním cílem je právě poukázat na význam udržitelného rozvoje a způsobu života ve městě. Díky zapojení místních obyvatel, spolků či iniciativ podněcují komunitní spolupráci a zájem o místo, ve kterém žijeme. V den slavnosti utichne automobilová doprava, kterou vystřídá pestrý kulturně-sportovně-tvůrčí program. Tím, že se akce koná přímo v ulicích, dává lidem možnost za jeden den poznat, co ve skutečnosti udržitelná mobilita znamená a co nabízí.

Přehled akcí k Evropskému týdnu mobility 2014

Neděle 14. září: Velká podzimní cyklojízda

Tradiční velká cyklojízda je oslavou svobodného pohybu po městě a přináší tak nevšední zážitek z nezvykle tichých ulic. Na účastníky cyklojízdy čeká nenáročná trasa, která je připravena s ohledem na děti a méně fyzicky zdatné jezdce. Peloton lidí na kolech i tentokrát vyrazí z náměstí Jiřího z Poděbrad, projede se centrem města a zamíří do Centrálního parku Pankrác, kde se u Café Na půl cesty po tradičním zvedání kol nad hlavu uskuteční i závěrečná afterparty.

Kdy: neděle 14. září, 15 hodin
Kde: náměstí Jiřího z Poděbrad

Pondělí 15. září: Setkání se studenty gymnázia Christiana Dopplera

V Gymnáziu Christiana Dopplera na Újezdě proběhne debata o městské dopravě, cyklistice a bezpečnosti provozu mezi představiteli sdružení Auto*Mat a studenty. Studenti v tento den pojedou do školy na kole a následně s odborníky prodiskutují své čerstvé poznatky z cesty, od reakcí řidičů přes nebezpečná místa až po infrastrukturu. Zkušenosti společně zanalyzují a pokusí se navrhnout zlepšení či změny, jež by bylo vhodné v rámci trasy udělat, a seznámí se s příklady dobré praxe z EU.

Kdy: pondělí 15. září od 9 do 12 hodin
Kde: Gymnázium Christiana Dopplera na Újezdě

Pondělí 15. září: Vyhlášení 7. kola soutěže o zelené kilometry

Soutěž o zelené kilometry motivuje školy i žáky k přemýšlení nad způsobem každodenního dopravování se do školy. Během jednoho týdne získá každý žák za cestu do školy či ze školy vykonanou udržitelným způsobem (tedy pěšky, na kole, MHD, spolujízdou s jinými žáky) jeden zelený kilometr. Pro děti jsou připravené pracovní listy a úkoly, díky kterým se hravou formou seznámí s problematikou udržitelné dopravy. Soutěž jim pomůže uvědomit si, jak může jedinec sám ovlivňovat své okolí a vnímat ho i z jiné perspektivy. Zapojit se mohou školy z celé České republiky. Soutěž je součástí celoevropské kampaně ZOOM – děti v pohybu 2014 (http://www.zoom-kidsforclimate.eu). Více na http://vzdelavani.auto-mat.cz/souteze/.

Kdy: od 15. září do 31. října
Kdo:  žáci 1. stupně ZŠ

Úterý 16. září: Předvolební debata  s kandidáty do zastupitelstva MHMP na téma Občanská participace a otevřená radnice

Měsíc říjen bude v letošním roce ve znamení voleb zastupitelů do městských částí a magistrátu. Auto*Mat k této příležitosti pořádá čtyři otevřené předvolební debaty se zástupci kandidujících stran. Ve čtyřech termínech se bude diskutovat na čtyři různá témata. V pořadí druhá debata bude zaměřena na téma občanské participace a otvírání radnic. Kandidáti budou odpovídat mimo jiné na otázky participativního plánování, participativního rozpočtu, rozvoje e-governmentu, podpory architektonických soutěží a kreativních občanských projektů.

Kdy: úterý 16. září, 18 hodin
Kde: Bio OKO

Čtvrtek 18. září:  Otevření cyklostezky a cyklojízda obyvatel Újezdu nad Lesy

Základní školu ležící na kraji Klánovického lesa  každé ráno a odpoledne trápí ohromné dopravní zácpy. Převážná část rodičů totiž převáží své děti do školy i z ní auty, a to i z blízkého okolí. Na tento negativní trend se snaží škola společně s městskou částí Praha 21, Policií ČR, Městskou policií hl. m. Prahy a iniciativou Auto*Mat poukázat uspořádáním Dne bez aut. Jejich snahou je společně s dětmi upozornit řidiče na to, že jejich chování představuje pro děti vážné bezprostřední i dlouhodobé riziko, a navrhnout jim možné alternativní způsoby dopravy do školy, které by pro ně byly bezpečnější i udržitelnější. Na závěr se slavnostně otevře cyklostezka v Čentické ulici, ze které také odstartuje cyklojízda zástupců školy i široké veřejnosti.

Kdy: čtvrtek 18. září, 14 hodin
Kde: Čentická ulice

Pátek 19. září: 5. Velká studentská cyklojízda

Již popáté budou mít příznivci městské cyklistické dopravy z řad studentů pražských středních škol příležitost se potkat na Velké studentské cyklojízdě. Společně vyrazí z Centrálního parku na Pankráci a zamíří na Rohanský ostrov do podniku PŘÍSTAV 186 00. Na jízdu mohou přijet studenti starší třinácti let s jízdními koly. Předchozích čtyř ročníků se zúčastnilo vždy přibližně 200 studentů a učitelů. Pro zajištění bezpečného průjezdu městem přislíbil spolupráci pražský Dopravní podnik a městská policie.

Kdy: pátek 19. září, 9 hodin
Kde: Centrální park Pankrác

Sobota 20. září: Zažít město jinak

Devátý ročník sousedské slavnosti Zažít město jinak promění ulice metropole v místa společenského setkání. Na 46 místech ulice ožijí díky nepřebernému množství aktivit připravených místními lidmi. Živá hudba, divadlo, tvůrčí dílny, domácí jídlo, všelijaké hry, ale i procházky po městě – to, ale nejen to, čeká na místní obyvatele bez rozdílu věku. Letošní ročník je poprvé doplněn o doprovodný program v různých částech Prahy. Myšlenka pouličních slavností se šíří i do dalších měst – v letošním roce se bude slavit také v Ostravě, Jablonci nad Nisou a Hradci Králové.

Kdy: sobota 20. září od 10 do 22 hodin
Kde: na 46 místech města Prahy, Ostrava, Jablonec nad Nisou, Hradec Králové

Sobota 20. září: Promítání traileru k dramatu Blanka: The Tunnel

V rámci sousedské slavnosti Zažít město jinak v Bio OKO bude mít slavnostní premiéru oficiální trailer k připravovanému koprodukčnímu akčnímu dramatu s názvem Blanka: The Tunnel. Ve spolupráci s hollywoodskou společností MemBrain Production jím iniciativa Auto*Mat navazuje na úspěšný dokument Martina Marečka Auto*Mat.

Kdy: sobota 20. září, 20 hodin
Kde: Bio OKO

Sobota 4. října: Seniorská cyklojízda Prahou

Jízda na kole je aktivitou, která je oblíbená mezi lidmi bez ohledu na věk. Stáří je přirozená věc, a že není limitem, je možné se přesvědčit na mezigenerační cyklistické spolujízdě. Ta odstartuje u centra Elpida a v poklidném tempu bude pokračovat přes Stromovku na Náplavku k Bajkazylu, kde proběhne recyklace bicyklu, který bude následně vydražen. Výtěžek bude věnován na podporu Linky seniorů.

Kdy: sobota 4. října, 14 hodin
Kde: u centra Elpida (Na Strži, Pankrác)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…