Evropský venkovský parlament se zastaví v Českých Budějovicích

27.10.2015 15:16

Jihočeský kraj přivítá 3. 11. delegaci z Litvy a České republiky směřující do rakouského Schardingu, kde se koná 3. – 6. 11. historicky první Evropský venkovský parlament. Jedná se o celoevropské setkání cca 400 významných venkovských aktivistů, kteří budou diskutovat aktuální problémy venkova a možnosti jejich řešení na evropské i národní úrovni. Setkání předcházely národní i regionální venkovské parlamenty téměř ve všech zemích. První český venkovský parlament bude organizován Národní sítí MAS a Spolkem pro obnovu venkova v roce 2016.

Evropský venkovský parlament se zastaví v Českých Budějovicích
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Díky průmyslové revoluci se už v 19. století lidé stěhovali z venkova do měst, dnešní globalizace tento trend jen prohlubuje. Do měst se přesouvá výroba, vzdělávání, administrativa. Venkovu ubývá obyvatel, pracovních příležitostí, populace stárne, klesá úroveň vzdělání. Přesto je to místo, kde žije nezanedbatelná část populace. Většina evropského venkova čelí stejným problémům, nicméně přístupy jednotlivých zemí k jejich problémům se liší.

Organizace venkovských parlamentů na národní úrovni má původ ve Švédsku, kde ten první byl zorganizován už v roce 1989. Na většinou dvoudenním setkání se setkávají nikoliv politici, ale obyčejní venkované, místní významní hybatelé a organizátoři, kteří pro venkovský život „dýchají“, věnují mu svůj čas, energii a nápady. Během řízené diskuse společně hledají cesty řešení vybraného problému. Možná řešení mají více úrovní, někde si lidé mohou pomoci sami, někde pomůže obec, poradenství nebo vzdělávání, někde menší či větší dotace, někde je třeba usilovat o změnu legislativního prostředí, které život na venkově zbytečně kombinuje.

Podobné diskuse v minulosti v České republice například otevřely cestu tzv. prodeji ze dvora, kdy pro prodej v malém už nejsou aplikovány zbytečně komplikované požadavky na hygienu jako u velkoproducentů a velkozpracovatelů.

Podobná „chytrá řešení“ generují venkovské parlamenty všude v Evropě a Evropský venkovský parlament je místem, kde se mohou účastníci navzájem inspirovat.

Delegaci z Litvy a České republiky přivítají zástupci kraje 3. 11. v 10:00 v Secesním sále v budově krajského úřadu.

Účast české delegace na EVP i exkurzi financuje Celostátní síť pro venkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…