Evropský výbor pro životní prostředí řešil, jak zastavit nezákonný obchod s ohroženými druhy

17.10.2016 8:35

Víte, jak vypadají luskouni? Jsou to savci a celosvětově nejohroženější druhy kvůli nelegálnímu obchodu. Společně s lépe známými slony nebo nosorožci jim hrozí vymření respektive vybití. Nelegální obchod s ohroženými druhy je čtvrtým nejlukrativnějším „podnikáním“ na světě. Vážně ohrožuje ekosystém planety a tím i naše vlastní přežití. Ve čtvrtek 13. října přijal výbor pro životní prostředí zprávu poslankyně Catherine Bearder doporučující opatření proti nezákonnému obchodu s ohroženými druhy.

Evropský výbor pro životní prostředí řešil, jak zastavit nezákonný obchod s ohroženými druhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Nelegální obchod ohrožuje rostliny a živočichy tropických lesů, tygry, žraloky, slony, nosorožce, krokodýly, koráli a mnoho jiných druhů. Jejich přežití je přitom klíčové pro zachování rozmanitosti, která je základem dobře fungujícího ekosystému naší planety.

Nelegální obchod s ohroženými druhy v posledních letech prudce narůstá a táhne ho rostoucí poptávka po daných zvířatech a produktech z nich. Přitahuje organizované zločinecké sítě, protože je to relativně bezpečný byznys, který nabízí velké zisky. Jsou zdrojem financí pro mnohé teroristické skupiny a polovojenské milice.

Nelegálně pašované výrobky z ohrožených druhů mohou být prodávány i zákonnou cestou. Když se opatří falešnými dokumenty, spotřebitelé ani nemusí tušit, že jejich původ je nelegální.

 Výnosy z obchodování s chráněnými druhy rostou zatímco jim hrozí vyhynutí

Obchod s chráněnými zvířaty v EU

Evropská unie je jedním z hlavních odbytišť pro nelegální produkty z ohrožených druhů a také místem, přes které je pašované zboží převáženo. Některé evropské druhy jsou přímo artiklem nelegálního obchodu jako například úhoř skleněný.

Akční plán EU

„Členské státy EU nesou společně odpovědnost za to, aby na tuhle výzvu reagovali a postavili se tomuto ničivému organizovanému zločinu, který má tak destruktivní dopad na tolika místech na světě,“ prohlásila zpravodajka stanoviska parlamentu, britská liberální poslankyně Catherine Bearder.

Strategie EU pro boj proti nezákonnému obchodu s volně žijícími a planě rostoucími druhy by měla podle poslankyně Bearder spočívat na třech pilířích:

- Prevence: Akční plán EU musí řešit příčiny obchodu s ohroženými živočichy a rostlinami.
- Provádění právních předpisů: EU musí účinně uplatňovat již přijatá opatření k boji proti pašování ohrožených druhů.
- Spolupráce: Evropská unie musí usilovat o užší spolupráci mezi zeměmi původu, tranzitu a poptávky.

Zpráva bude předložena k hlasování pléna Evropského parlamentu 23. listopadu.

Tento článek byl doplněn po hlasování výboru pro životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …