Evropští lídři jednali o brexitu, migraci a posilování Frontexu

18.10.2018 18:50

Lídři EU se dnes na Evropské radě v Bruselu věnovali dalšímu postupu v brexitu, migraci, spolupráci s africkými zeměmi a vnitřní bezpečnosti. Odpoledne se sešli zástupci zemí platících eurem v otevřeném formátu, tedy i za účasti českého premiéra. Večer zahájí evropští státníci 12. summit Evropa–Asie.

Evropští lídři jednali o brexitu, migraci a posilování Frontexu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Říjnovou Evropskou radu zahájila středeční večeře k tématu vystoupení Velké Británie z EU, které nastane příští rok v březnu. „Vyslechli jsme si britskou premiérku, která deklarovala vůli dále jednat. Z naší strany jasně zaznělo, že jsme jednotní a že má Michel Barnier naši plnou důvěru,“ uvedl po jednání český premiér.

Summit lídrů EU dnes pokračoval jednáním o migraci a vnitřní bezpečnosti. Český premiér v té souvislosti podpořil prohloubení spolupráce s africkými zeměmi a podporu investic do Afriky. Evropští státníci se věnovali také migračním návrhům Evropské komise, včetně posílení Frontexu. „Evropské partnery jsem informoval o své návštěvě Frontexu. Jeho působení v monitoringu a v návratové politice je velmi dobré. Ale jsem přesvědčen, že je třeba se zaměřit na stoupající rozpočet Frontexu a na jeho efektivní zaměření včetně možného použití části peněz na zastavení migrace ze států severní Afriky,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš.

Hlavy států a předsedové vlád členských států se dále shodli na posilování kybernetické bezpečnosti a posílení odolnosti vůči dalším hybridním hrozbám, včetně dezinformací. Evropská rada také podpořila propojení policejních systémů a databází.

Vrcholná schůzka bude večer pokračovat summitem Evropa–Asie (ASEM). Ještě před tím se uskuteční jednání zemí Visegrádské skupiny a Japonska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…