Exact Systems: V České republice klesá počet vadných autodílů

02.04.2014 16:16

8% autodílů vyrobených v České republice v roce 2013 bylo vadných a nebylo je možné použít při výrobě automobilů. To je méně než v předešlém roce a přesně na úrovni evropského průměru - vyplývá z interních údajů firmy Exact Systems, která kontroluje kvalitu autodílů. Představitelé společnosti zdůrazňují, že se průměrné auto skládá ze zhruba 8 tisíc součástek a vadnost třeba jen jedné z nich může způsobit vážnou poruchu automobilu, která se může pro majitele vozu ukázat nebezpečná a nákladná.

Exact Systems: V České republice klesá počet vadných autodílů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Poruchovost autodílů v minulých dvanácti měsících byla v České republice 8%, což je o 2 procentní body méně než v roce 2012. Máme velkou radost, že naše kontrola prokázala klesající počet závadných dílů. Dobrou zprávou je zároveň také neustále rostoucí kvalita vyráběných a používaných součástek. Důkazem pro takové tvrzení jsou výsledky našich kontrol: v roce 2013 jsme v České republice prověřili téměř 20 mil. komponentů a součástek. To je skoro třikrát více než v minulém roce – říká Radovan Meles, ředitel pro rozvoj prodeje v Exact Systems.

Poruchovost součástek v Česku – mezi Ruskem a Německem

Exact Systems prověřil běhěm roku 2013 v celé Evropě takřka 500 mil. komponent (+40% r/r), z čehož až 8% nesplnilo bezpečnostní standardy. Když se blíže podíváme na statistiku poruchovosti dílů v jednotlivých zemích, můžeme si všimnout velmi výrazných rozdílů. Zatímco v Rusku  nebylo až 39% zkoumaných prvků vhodných pro montáž do automobilu, na opačném konci žebříčku se umístil slovenský a německý trh, na kterém podíl poruchových autodílů představuje jen 3% respektive 6% – zdůrazňuje Paweł Gos, jednatel Exact Systems.

Důvodem pro takto důkladnou kontrolu kvality polovýrobků montovaných do aut je pro automobilové koncerny mimo jiné možná ztráta důvěry zákazníků a údaje o každoročním svolávání do servisů několika desítek tisíc vozidel. Výrobci automobilů chtějí uvádět na trh vozy, které budou na vyšší technologické úrovni, bezpečnější a zárověň levnější než předchozí modely. Proto tlačí na subdodavatele, aby snižovali náklady a ti následně zvyšují produktivitu nebo hledají úspory při výrobě autodílů. To se bohužel odráží na kvalitě a polští subdodavatelé musí dělat vše proto, aby i přes tlak ze strany výrobců udrželi kvalitu na co nejvyšší úrovni – dodává Radovan Meles.

Opel Meriva je nejméně poruchový

Jelikož se zatím žádnému koncernu nepodařilo vyrobit 100% bezporuchový automobil, měli by se zákazníci při nákupu vozu řídit ukazatelem spolehlivosti jednotlivých modelů – radí Meles. Na otázku, která auta jsou nejspolehlivější, nalezneme odpověď ve statistice zpracované německým Technickým kontrolním sdružením (TÜV)1.Ze zprávy TÜV2014 vyplývá, že mezi 2-3 letými modely je nejspolehlivější Opel Meriva. Další příčky obsadily Mazda 2 a Toyota iQ. V případě starších vozů zvítězila Toyota Prius. Žebříček byl zpracován na základě výsledků pravidelných prohlídek na stanicích technické kontroly. Umístění jednotlivých modelů ovlivnil počet zjištěných závad a poruch, které mohly ohrozit řidiče nebo jiné účastníky provozu. 

Firma Exact Systems s.r.o. vznikla v roce 2004 a v současnosti je významným hráčem v oblasti kontroly kvality spočívající ve výběru, opravě a třídění dílů, součástek a hotových výrobků pro společnosti z branže automotive. Našich služeb využívají především dodavatelé a subdodavatelé pro automobilový průmysl nebo výrobci vozidel.  Mezi další zákazníky patří také závody zaměřující se na velkosériovou výrobu elektroniky, bílé techniky nebo kosmetiky. V současné době má Exact Systems zastoupení v Česku, Polsku, Německu, Slovensku, Turecku, Rumunsku. Rusku a Velké Británii. 

Společnost klade velký důraz na kvalitu poskytovaných služeb i na důvěryhodnost a stabilitu při spolupráci s obchodními partnery. Díky spolupráci s Exact Systems můžete dosáhnout nejvyšších standardů kvality a vylepšit organizaci výrobních procesů.

Více informací o firmě získáte na adrese: www.exactsystems.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…