Expert Elektro: Prodej mobilů se přesouvá od operátorů do obchodů s elektrem

01.10.2013 17:38

Prodeje mobilních telefonů v prodejnách elektra zaznamenal výrazný růst. Například síť obchodů Expert Elektro ve svých 53 prodejnách zaznamenala jen za poslední tři měsíce nárůst o 53 procent. Důvodem je omezená nabídka mobilních operátorů a zejména ústup od dotování telefonů. V kamenných obchodech mnohá zařízení vyjdou levněji než u operátorů.

Expert Elektro: Prodej mobilů se přesouvá od operátorů do obchodů s elektrem
Foto: Expert Elektro
Popisek: Expert Elektro

„S tím, jak operátoři přestávají dotovat telefony, zaznamenáváme měsíc od měsíce rostoucí zájem o telefony všech značek. V meziročním srovnání je růst prodejů nejmarkantnější ve smartphonech, například za červenec a srpen nám prodeje vzrostly o 151 procent,“ upozornil Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

Podle něj lidem schází u operátorů zejména rozmanitá nabídka. Lidé totiž v kamenných obchodech často nakupují méně etablované značky, které mají srovnatelné vybavení, jen je jejich cena výrazně nižší. „Nejvíce prodávanými mobily jsou v ceně pět až deset tisíc korun. Kromě smartphonů jsou to stále i klasické tlačítkové telefony,“ dodal Weintritt s tím, že klasické mobilní telefony stále tvoří 35% podíl na celkovém prodeji.

Proč jsou méně známé značky na vzestupu? Kromě nižší ceny stojí za jejich úspěchem funkce a srovnatelný design se známými telefony. „Například méně známé značky dávají logo na zadní stranu mobilu tak, aby zákazník neměl pocit, že ztrácí společenskou prestiž, když si telefon položí na stůl při diskusi s kamarády. Takový smartphone méně náročným zákazníkům poslouží stejně a vypadá rovněž dobře, takže ve společnosti zapadne,“ uzavřel Weintritt.

Ze statistik vyplývá, že vzrůstá zájem o dříve zaniklé nebo upadající značky. Příkladem může být mimo jiné kdysi oblíbený a lidový Alcatel, se kterým jsme se, coby výrobcem mobilních telefonů, v ČR léta nesetkali. Nyní však prošla značka znovuzrozením a v kategorii dostupných smartphonů se jí daří.

O Expert Elektro:

Expert Elektro je nákupní sdružení, které v České republice působí od roku 1996. O rok později se stalo součástí mezinárodní kooperace Expert International, která působí v mnoha evropských zemích jako například v Německu, Dánsku, Itálii, Španělsku či Rakousku. Mezi evropskými řetězci drží celkově 4. místo. V České republice má sdružení 53 kamenných obchodů a provozuje rovněž e-shop.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…