Experti z OECD se zajímali o prorodinnou politiku a situaci na trhu práce v ČR

23.11.2015 19:58

Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí přijali delegaci Strukturální mise OECD na expertní úrovni, která připravuje Hospodářský přehled České republiky na rok 2016.

Experti z OECD se zajímali o prorodinnou politiku a situaci na trhu práce v ČR
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Jde o strategický dokument, který objektivně a podrobně analyzuje ekonomickou situaci v ČR za uplynulé dva roky. Jsou v něm také uvedena doporučení pro veřejné instituce, jež se zaměřují na klíčové záležitosti v ekonomické a sociální oblasti.

„Vážíme si možnosti konzultovat s odborníky z OECD kroky našeho ministerstva a jsme rádi, že jsme mohli prezentovat konkrétní projekty, které naplňují doporučení z minulé analýzy,“ řekla Zuzana Zajarošová, ředitelka odboru EU a mezinárodní spolupráce, která vedla na jednání tým MPSV.

Zástupci MPSV představili členům mise vývoj v ČR v oblastech, které spadají do agendy ministerstva. Nejvíce se hovořilo o podpoře rodinné politiky a zlepšování situace ve slaďování pracovního a rodinného života. Představeny byly právě začínající projekty, kdy jedna miliarda korun z fondů EU směřuje na podporu zřizování dětských skupin a 200 milionů na projekt mikrojeslí. Mluvilo se také o změnách, které by umožnily častější využívání flexibilních pracovních úvazků nebo snazší návrat žen po rodičovské dovolené zpět na trh práce. Dalším tématem byl připravovaný zákon o sociálním bydlení, který by měl účinně bojovat proti chudobě a sociálnímu vyloučení, zmíněno bylo i naplňování Národní strategie sociálního začleňování. Diskutována byla i opatření, která mají zlepšit situaci v oblasti politiky zaměstnávání znevýhodněných skupin osob na trhu práce, zvýšit mobilitu pracovních sil a snížit nezaměstnanost v nejvíce postižených regionech. V této souvislosti se hovořilo hlavně o odstraňování překážek, jako je nevyhovující struktura vzdělání u uchazečů, nedostatečná míra kvalifikace apod. Dalším velkým tématem byl přetrvávající rozdíl v odměňování žen a mužů na stejných pracovních pozicích, tzv. gender pay gap, a také velmi malé zastoupení žen ve vedení firem a podniků.

Členy mise OECD zajímaly hlavně odlišnosti českého prostředí ve srovnání s okolními zeměmi. Kromě MPSV jednali i s dalšími zainteresovanými ministerstvy a řadou dalších institucí včetně např. České národní banky a zástupců sociálních partnerů.

Hospodářský přehled ČR 2016, tedy analýza období 2014 – 2015, spolu s doporučením do dalších dvou let, by měla být představena v květnu následujícího roku. Obsahovat bude vyhodnocení makroekonomických ukazatelů a hospodářského vývoje ČR a doporučení pro další období v oblasti podpory produktivity pro konvergenci příjmů a zvýšení efektivity veřejných služeb. Poslední Hospodářský přehled byl zveřejněn v březnu 2014 za účasti Generálního tajemníka OECD Angela Gurría, premiéra české vlády Bohuslava Sobotky a ministrů vlády včetně ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Zkoumal situaci za období 2012 až 2013, soustředil se na témata hospodářské soutěže, vzdělávání a trhu práce. Mezi tehdejšími hlavními doporučeními bylo zvýšení konkurence v sektoru služeb, lepší propojení studentů odborných škol a učilišť s podniky, či rozšíření nabídky zařízení předškolní péče.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development)

Tato mezivládní organizace sdružuje 34 ekonomicky nejvyspělejších států světa, které přijaly principy demokracie a tržní ekonomiky. Vznikla v roce 1961 transformací Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci (OEEC), která byla původně zřízena k administraci tzv. Marshallova plánu. Mandát organizace je velmi široký, zabývá se řadou témat zasahující do ekonomiky, životního prostředí a sociální politiky. Spolupráce vychází hlavně z informací, analýz, které organizace poskytuje představitelům členských států. OECD shromažďuje a analyzuje data, předpovídá trendy dalšího ekonomického vývoje, sociálních změn, rozvoje v obchodu, ochrany životního prostředí, zemědělství, technologií, oblasti daní atd. Pomáhá koordinovat ekonomickou a sociálně-politickou spolupráci členských zemí, prosazuje liberalizaci mezinárodního obchodu, pomáhá ekonomickému rozvoji, boji s nezaměstnaností, boji proti korupci nebo stabilizaci a rozvoji mezinárodních finančních trhů. V rámci organizace si vlády jednotlivých zemí vzájemně vyměňují zkušenosti s různými typy politik, praktickým řešením konkrétních problémů, lépe koordinují domácí a zahraniční politiku.

Česká republika je členem od 21. prosince 1995. Sídlem sekretariátu a také Stálého zastoupení ČR při OECD je Paříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…