Exploze, pronikavý signál sirény a lidský nářek - tak probíhalo cvičné vyhlášení signálu MASCAL

07.08.2015 9:05

Čeští vojáci - příslušníci 11. úkolového uskupení AČR RS, 14. jednotky NSE a polního chirurgického týmu nacvičovali na mezinárodním letišti HKIA (Hamid Karzai International Airport) v afghánském Kábulu činnost při napadení základny nepřímou střelbou a reakce na signál MASCAL (Mass Casualty Plan).

Exploze, pronikavý signál sirény a lidský nářek - tak probíhalo cvičné vyhlášení signálu MASCAL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Je poslední červencový den krátce po desáté hodině dopoledne. V budově, kde čeští vojáci pracují, zazní pronikavý signál pro napadení základny nepřímou střelbou.

Čeští vojáci reagují – důležité je, aby nahlásili počty, případně identifikovali ztráty. Venku jsou slyšet hlasy cvičících - zraněných, které zastihl dopad raket přímo před budovu. Rozbíhá se záchranná akce na pomoc šesti kolegům s různými druhy poranění. Prvotní je jejich evakuace do bezpečí a následná identifikace poranění - tři lehčí ve formě střelného poranění horní končetiny bez tepenného krvácení, popálenina horní končetiny, tržná rána hlavy a povrchové poranění končetin. Další ze dvou kolegů utrpěli těžší zranění. Otevřený pneumotorax (plicní poranění) vlevo a otevřená zlomenina bérce na pravé dolní končetině. Nejtěžší cvičné zranění však utrpěl jeden voják, kterého střepina zasáhla do levé plíce a způsobila mu tak vážný pneumotorax spolu s tepenným krvácením dolní končetiny.

Důkladné maskování zraněných vojáků, které doprovází jejich nářek, vytváří téměř reálnou kulisu imitované tragické události. Náčelník operační skupiny major Peter I. vyhlašuje polnímu chirurgickému týmu signál MASCAL!!!!

Ve skutečnosti to znamená zabezpečení hromadného příjmu raněných, do nějž je zapojen celý polní chirurgický tým. Během několika minut jsou zdravotníci a všichni, co se podílejí na MASCALu, připraveni u vchodu nemocnice a očekávají příjezd sanitky. Obrněné vozidlo s červeným křížem na dveřích přiváží první raněné a ihned se vrací pro další.

Začíná zkušenostmi prověřená souhra zdravotníků a lékařů českého polního chirurgického týmu. Pacienti jsou péčí praktického lékaře podplukovníka MUDr. Iva K. tříděni dle závažnosti poranění k akutnímu příjmu a okamžitě převáženi na operační sál. Každá vteřina by v reálu rozhodovala o životě nebo smrti.

Jeden lékařský tým začíná předoperační vyšetření zraněného kategorie I., ostatní týmy pracují na stabilizaci a ošetření zbývajících pacientů. Mezitím přivádějí pacienty s lehčími poraněními. Američtí kolegové spolu s velitelem nemocnice v tichosti sledují nácvik lékařských postupů na sálech. Nejvážněji poraněný pacient je již připraven na samotný operační zákrok. V tu chvíli je signálem konec cvičný nácvik MASCALu uzavřen.

Odmaskováváme falešná zranění, odpojujeme přístroje a v tvářích všech přítomných je vidět úleva. Úleva, že je vše za námi a že šlo o cvičení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…