Exportéři nečekají od budoucí vlády výrazné zlepšení v podpoře vývozu

24.11.2013 19:05

Čeští exportéři neočekávají od budoucí vlády žádné výraznější zlepšení a podporu českého vývozu. Vyplývá to z průzkumu, který Asociace exportérů provedla 14. listopadu na již XI. Exportním fóru, kam se sjeli přední čeští exportéři.

Exportéři nečekají od budoucí vlády výrazné zlepšení v podpoře vývozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Žádnou zásadní změnu od právě sestavované vlády neočekává 35 % tuzemských vývozců, mírně optimistických je 31 % oslovených exportérů. Výraznou změnu směrem k lepšímu předpokládá pouze 10 % z nich, naopak mírné zhoršení podmínek pro export předvídá 22 % exportérů, zásadní změny k horšímu pak 2 % vývozců.

Práce budoucí vlády? Na lepší trojku

„Výsledky šetření jasně ukazují, že exportéři nemají vůči budoucí vládě žádná přehnaná očekávání a predikují jen velmi mírné nebo vůbec žádné zlepšení co do jejího vlivu na podnikatelské prostředí. Předpokládají, že vláda bude pracovat v průměru na lepší trojku, pokud by ji hodnotili jako ve škole,“ říká Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Podmínky nutné k podpoře exportu

Účastníci XI. Exportního fóra se zároveň shodli na 3 podmínkách, které pomohou českému exportu a současně souvisí s aktivitami budoucí vlády a dalších orgánů. „V prvé řadě bychom uvítali stabilní právní a daňové prostředí s minimálním množstvím legislativních změn a nezvyšování daňové zátěže pro podniky. Druhou podmínkou je vybudování a udržování antikorupčního prostředí a důsledné trestání jakýchkoliv nepravostí, protože dochází k fatálním ztrátám, a to nejen ve státním rozpočtu,“ shrnuje předseda Asociace exportérů Jiří Grund. „Třetí podmínkou je kurz koruny nad hranicí 26 korun za euro,“ dodává k nedávnému opatření centrální banky.

Očekávání exportérů od právě sestavované vlády:

10 % - očekává velké zlepšení proti minulé vládě
31 % - mírné zlepšení
35 % - neočekává žádnou změnu
22 % - očekává mírné zhoršení
2 %   - očekává výrazné zhoršení

Vyjádření exportérů k intervenci ČNB:

41 % s intervencí ČNB na oslabení koruny souhlasí
41 % nemá vyhraněný názor
18 % s intervencí nesouhlasí

Aktivity Asociace exportérů

Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společnosti na ekonomiku České republiky. Sdružení exportních firem současně již devátým rokem pořádá pro firmy Exportní fórum.

www.asociaceexporteru.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…