Exportéři v první polovině roku splnili plán – opět přepisují rekordy

07.08.2015 19:16

Čeští exportéři dokázali opět zvýšit přebytek zahraničního obchodu. V prvním pololetí letošního roku dokonce o 5,2 mld. Kč.

Exportéři v první polovině roku splnili plán – opět přepisují rekordy
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v červnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 17,8 mld. Kč, který byl meziročně o 0,1 mld. Kč vyšší. Vývoz se meziročně zvýšil o 11,0 % (na 296,3 mld. Kč) a dovoz o 11,7 % (na 278,5 mld. Kč).

Po celou dobu jsou již tradičně tahouny silniční vozidla. Jejich vývoz jen v červnu meziročně stoupl o 11,1 mld. Kč. Exportérům se celkově dařilo posilovat své pozice na klíčových trzích eurozóny. V meziročním srovnání prvních pololetí se objem vyvezeného zboží zvýšil o více než 80 mld. Kč. Pomohlo tomu ekonomické oživení, zvýšený spotřebitelský apetit a celkově pozitivní nálada, která motivuje spotřebitele více utrácet a firmy investovat do svých rozvojů. Mimoevropské trhy takovou dynamiku růstu nevykázaly, za první pololetí tam čeští exportéři vyvezli zboží o cca 6 mld. Kč více, než za stejné období v loňském roce. Na případném výraznějším růstu se negativně podepsal pokles o 16 mld. Kč na ruském trhu.  Velmi kladně hodnotíme, že i tento výpadek byli vývozci schopni nahradit větším exportem na jiné mimoevropské trhy.

V přeshraničním exportu bylo za 1. pol. t.r. vyvezeno zboží v hodnotě 1,9 bil. Kč, což bylo o cca 140 mld. Kč více než loni a nárůst činil 7,9%. Bilance v tomto pojetí narostla o 8 mld. Kč, tj. o 3,4 %.

Mírně optimisticky se díváme i do dalšího pololetí, které by mělo být též rekordní vzhledem k pozitivním náladám na trzích a prozatímním uklidnění situace v Řecku. Na druhou stranu potenciálním nebezpečím do střednědobé budoucnosti je oproti očekávání mnohem pomalejší vývoj ekonomiky v Číně, který může výrazně ovlivnit německý export (pro Německo je Čína třetím nejdůležitějším exportním teritoriem), na který je ten český velmi úzce navázaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…