Exportní dům na strojírenském veletrhu zaznamenal úspěch

11.10.2016 20:36

Na 58. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně se letos poprvé v historii představil společný Exportní dům Ministerstva zahraničních věcí a EGAP, ve kterém měli zástupci firem možnost setkat se s exportními specialisty z obou organizací. Poprvé se také účastnili zástupci České rozvojové agentury.

Exportní dům na strojírenském veletrhu zaznamenal úspěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Strojírenský veletrh v Brně patří mezi nejvýznamnější a největší firemní výstavy v Evropě. Vysokou koncentraci firem na jednom místě využívá každoročně i Ministerstvo zahraničních věcí, které v Brně během veletrhu nabízí poradenství pro exportéry. MZV společně s Exportní a garanční pojišťovnou na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu připravilo vlastní stánek – tzv. Exportní dům, ve kterém se firmy mohly setkat se zástupci Klientského centra pro export, obchodními rady z vybraných českých ambasád a se specialisty EGAP, kteří radili s financováním exportu. ČRA představila na veletrhu vlastní program na podporu zapojování českého soukromého sektoru v rozvojové spolupráci, tzv. B2B program. Ten přímo podporuje vznik podnikatelských partnerství mezi subjekty z Česka a z rozvojových zemí.

Exportní dům měl velký úspěch. Na stánku se za čtyři dny veletrhu vystřídalo na 1400 podnikatelů a zástupců firem. Největší zájem byl jednoznačně o konzultace s ekonomickým diplomatem z české ambasády v Teheránu Pavlem Kalinou. Důkazem zájmu českých exportérů o tuto zemi byl i nabitý přednáškový sál během konference o exportu do Íránu, kterou MZV spolupořádalo. Vystoupení náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy, náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla, generálního ředitele EGAP Jana Procházky a obchodního rady ze zastupitelského úřadu ČR v Teheránu Pavla Kaliny si poslechlo 150 návštěvníků. Mezi velké akce brněnského veletrhu, které spoluorganizovalo MZV, patřila také konference „Exportní příležitosti ve strojírenství,“ na které také vystoupil náměstek Martin Tlapa.

Prostor Exportního domu MZV využilo i k řadě menších exportních seminářů, například o exportu do Kazachstánu, kterého se za MZV účastnil náměstek Miloslav Stašek, či např. k setkání s nizozemskými firmami. Na veletrhu se uskutečnila i bilaterální setkání – například se zástupci Ministerstva pro těžký průmysl Indie. Náměstek Tlapa v Brně jednal také se svými protějšky z Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva průmyslu Běloruska o možnostech prohloubení ekonomické spolupráce a podpoře exportu. Náměstek Stašek se zase účastnil česko-čínského podnikatelského fóra a reprezentoval MZV například na Business dnu Ruské federace či na semináři o exportních příležitostech v Latinské Americe.   

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…