ExxonMobil - Rosněfť: Spolupráce v Arktidě se kvůli sankcím komplikuje

03.08.2014 13:24

Největší ropné firmy USA a Ruska, ExxonMobil a Roněfť, stojí před nemalým problémem.

ExxonMobil - Rosněfť: Spolupráce v Arktidě se kvůli sankcím komplikuje
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

19. července, dva dny poté, co bylo nad východní oblastí Ukrajiny kontrolované proruskými separatisty sestřeleno malajsijské letadlo s téměř 300 lidmi na palubě, vyplula z norského přístavu Olen mohutná vrtná plošina West Alpha, s níž chce Exxon ve spolupráci s ruským koncernem Rosněfť už v srpnu zahájit průzkumné vrty na ropu a zemní plyn v pobřežních vodách Severního ledového oceánu. Konkrétně v Karském moři - mezi severním pobřežím evropské části Ruska a souostrovím Nová Země.

Přeprava vrtné plošiny byla plánována dávno předtím, než se zostřilo napětí mezi Ruskem a Západem. Avšak poté, co Západ rozšířil své sankce i na vybrané ruské firmy, včetně Rosněfti, nese vláda USA ochotu největší americké ropné firmy dále spolupracovat s ruskou ropnou jedničkou, velice nelibě.

Exxon opatrně prohlašuje, že "zkoumá možné důsledky sankcí" na byznys v Rusku. "Sankce naši současnou spolupráci s ExxonMobil neovlivňují," tvrdí zase Igor Sečin, šéf Rosněfti a jeden z blízkých přátel prezidenta Vladimira Putina.

Nezávislí experti si však myslí něco jiného. "Geologický průzkum na ropu a plyn v oblasti arktického šelfu se může protáhnout na blíže neurčenou dobu," míní Andrej Poliščuk z moskevské filiálky Raiffeisenbank. Taková situace nastane, pokud by Evropská unie zakázala vývoz špičkové těžební technologie do Ruska.

"Důsledky sankcí uvalených na Rusko je zatím obtížné předpovídat, ale s určitostí lze říci, že Rosněfť a další ruské těžební společnosti čekají krušné časy," komentuje Valerij Nestěrov z peněžního ústavu Sběrbank CIB.

Půjde-li vše podle optimistického scénáře, pak první ropa pro komerční účely vytryskne ze dna Karského moře v roce 2025. Do regionu hodlají investovat také italský ropný koncern ENI a norský Statoil.

Rosněfť se dohodla s ExxonMobilem na spolupráci v Karském moři v roce 2011. Americký koncern kooperaci v ruském sektoru Arktidy vítá, neboť průzkumu a těžbě ropy v pásmu kontrolovaném USA a Kanadou brání přísná regulace a také žaloby ochránců přírody.

Vládní orgnizace U.S. Geological Survey odhaduje, že celá Arktida skrývá asi pětinu světových zásob ropy a zemního plynu. Většina z nich se nachází v ruském sektoru Arktidy.

Spojené státy a Evropská unie mohou soukromým společnostem zakázat obchodní spolupráci s ruskými partnery. To, co by ale ruské firmy nejvíce bolelo, je zamezit jim přístup na mezinárodní kapitálové trhy, kde si prostřednictvím emisí dluhopisů půjčuje také Rosněfť. Letos má zahraničním věřitelům splatit zhruba 13 miliard dolarů. Tento dluh hodlá refinancovat, tedy získat na jeho splacení peníze novou půjčkou, a to emisí dluhopisů. Vysoké splátky věřitelům nepředstavují jediný problém Rosněfti. Potřebuje nové úvěry i na financování rozestavěných projektů v celkové hodnotě 25 miliard dolarů, uvádí zpravodajský server BBC News.

Zdroje:
www.newsru.com/finance/23jul2014/exxonmobil_print.html
http://www.welt.de/wirtschaft/energie/article130575258/US-Sanktionen-schocken-Russlands-Oelgiganten.html
http://www.bbc.co.uk/russian/international/2014/07/140722_exxon_rosneft_arctic.shtml

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…