FAEI.CZ: Jiří Rusnok se finanční bubliny neobává

25.04.2016 18:02

Český finanční sektor je odolný vůči turbulencím, říká člen bankovní rady a žhavý kandidát na guvernéra ČNB Jiří Rusnok v rozhovoru pro ekonomický portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI). Reaguje tím na spekulace především amerických ekonomů, že finanční bublina v horizontu jednoho či dvou roků praskne a čeká nás globální kolaps.

FAEI.CZ: Jiří Rusnok se finanční bubliny neobává
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Pokud ekonomové, které zmiňujete, budou soustavně varovat před nějakou krizí a budou žít dostatečně dlouho, tak se téměř jistě dožijí naplnění svých proroctví. Ve zmíněném horizontu jednoho či dvou roků však zjevná rizika neplynou,“ tvrdí Jiří Rusnok.

Rusnok dodává, že nikdo není schopen předvídat, co se stane v „dlouhodobém horizontu“. Rizika pro světovou ekonomiku pro nejbližší roky podle něj leží spíš na opačné straně: ochlazení ekonomického oživení, chybějící poptávka a riziko deflace.

A jak pravděpodobný budoucí guvernér centrální banky hodnotí její dosavadní politiku, tedy znehodnocování koruny a vytváření převážně eurových devizových rezerv? „Nastavení měnových podmínek včetně úrovně kurzového závazku momentálně odpovídá cílům měnové politiky a není důvod je v nejbližší době měnit,“ soudí.

Obrat zahraničního obchodu se zeměmi eurozóny činí téměř 60 % českého zahraničního obchodu. Podle Rusnoka je logické, že největší podíl v devizových rezervách, kolem 45 %, připadá na právě na aktiva denominovaná v eurech. Na druhou stranu portfolio devizových rezerv ČNB je poměrně diverzifikované – obsahuje kromě aktiv denominovaných v americkém dolaru také aktiva v kanadském a australském dolaru, švédské koruně, britské libře či japonském jenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …