FAEI: Čtvrtá průmyslová revoluce donutí lidi se učit

12.09.2016 17:04

Až polovinu „bílých límečků“ může o práci připravit nástup takzvaného Průmyslu 4.0. Ti ostatní se budou muset naučit nové věci a učit se je neustále. Nutnost učení se celý život však zasáhne i mnoho dalších profesí. Vzroste ale také zájem o lidi s tvůrčím myšlením. Nad nástupem a dopady Průmyslu 4.0 se v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) zamýšlí Jan Skoták, ředitel českého centra společnosti Infosys.

FAEI: Čtvrtá průmyslová revoluce donutí lidi se učit
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

Pojmem Průmysl 4.0 je vlastně míněna „čtvrtá průmyslová revoluce“, která změní způsob výroby stejně, nebo ještě výrazněji, než první průmyslová revoluce, která zavedla do výroby stroje. Měly by vzniknout „chytré továrny“, které budou využívat digitalizace, automatizace, robotizace, internetu věcí a dalších technologických možností, s jejichž pomocí dojde ke zvýšení efektivity a produktivity výroby. Technologie by měly nahradit jednoduchou lidskou práci.

„Nástup Průmyslu 4.0 je již zdárně nastartován. Již dnes můžeme vidět, že mnohé podniky, kterým výrazně pomáhají technologie, dosahují obřího obratu jen s minimem zaměstnanců. Jejich tržní kapitalizace, se počítá i v desítkách miliard dolarů a převyšuje velikost firem, jež se stále spoléhají na tradiční způsob práce,“ přibližuje v rozhovoru nový trend Jan Skoták (ZDE).

Podle něj to ovlivní především výrobu, ale změny se dotknou prakticky všech firem, které používají opakované rutinní činnosti. Lidé už nebudou pracovat „u strojů“, ale „se stroji“. Ještě více stoupne poptávka po lidech se znalostí IT. Paralelu můžeme najít v předchozích průmyslových revolucích, kdy lidé, zacházející původně s jednoduchými nástroji, se najednou museli naučit ovládat stroje.

Celý rozhovor s Janem Skotákem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…