FAEI: Kauza Clever Monitor. Bill Gates by se asi divil

17.04.2019 14:00

Dvacet let žije „internetový mág“ Lukáš Hakoš z image zázračného dítěte, které napsalo dopis do Microsoftu a jemuž odepsal „sám velký“ Bill Gates. Jak zjistila redakce portálu Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz), aktuálně čelí Hakoš, jednatel a zprostředkovaně jeden z menšinových majitelů tuzemské softwarové společnosti Clever Monitor, trestnímu oznámení pro podvod. Firma mezi svými referencemi uvádí např. Aukro, BMW, ČEZ…

FAEI: Kauza Clever Monitor. Bill Gates by se asi divil
Foto: FAEI
Popisek: Finanční a ekonomické informace - logo

Trestní oznámení podal Pavel Novák z Litoměřic, který v lednu 2018 půjčil ze své prosperující spediční Cargonet firmě Clever Monitor tři miliony korun. Tři miliony plus roční úrok ve výši osmi procent měla Novákova firma na základě smlouvy o tvorbě statického kapitálu dostat zpět už 4. ledna 2019. Společnost Clever Monitor a její jednatel Lukáš Hakoš se neměli k tomu, aby všechny půjčené peníze vrátili. Novákově firmě se zatím vrátil jen jeden milion korun, a to po částech a od různých subjektů v období od 19. února do 1. března.

Softwarová společnost je podle veřejně dostupných údajů výrazně předlužená. Ke konci loňského srpna cizí zdroje (zejména půjčky a úvěry) Clever Monitoru přesáhly 68 milionů korun.

„Firma Clever Monitor vklad v termínu nevrátila, přestože k tomu byla několikrát vyzvána. Finanční prostředky slíbila vrátit v několika náhradních termínech, které ale nikdy nedodržela,“ sdělil redakci FAEI.cz Pavel Novák. Softwarová firma nevyplatila ani slíbený úrok. Novák proto podal u soudu žalobu a na policii trestní oznámení pro podvod.

Podvodné jednání podle Nováka spočívá v tom, že „firma Clever Monitor při sjednávání smlouvy předložila prostřednictvím zprostředkovatele úmyslně zkreslené a nadhodnocené účetní výkazy, které se zásadně odlišují od výkazů, zveřejněných později v obchodním rejstříku“. „Tyto dokumenty byly zaslány jednatelem firmy Lukášem Hakošem,“ dodává Novák s tím, že poskytl policii veškeré podklady.

Dluhopisy bez záruky

Kauza vrhá nepříjemné světlo na letošní stomilionovou emisi firemních dluhopisů, kterou ohlásila skupina Clever Monitor, resp. jejich emitent, vloni účelově založená akciová společnost Clever Monitor Financials.

Už v únoru portál FAEI.cz jako jediný z tuzemských médií informoval, že výnos z korporátních dluhopisů je sice primárně určen pro financování softwarové společnosti Clever Monitor, ale ta za obligace ručit nebude. Rizika investice do dluhopisů jsou poměrně detailně popsána v šedesátistránkovém prospektu emitenta.

V dokumentu je například naprosto jasně uvedeno, že za dluhy akciové společnosti Clever Monitor Financials vyplývající z dluhopisů se nezaručila žádná ze společností ze skupiny Clever Monitor: „V případě neschopnosti emitenta splnit své dluhy z dluhopisů tak neexistuje žádná jiná společnost ze skupiny, která by byla povinna uspokojit (a to i částečně) pohledávky vlastníků dluhopisů vůči emitentovi.“

V Tématu týdne na portálu FAEI.cz dosud vyšlo:
https://faei.cz/clever-monitor-vyhodna-investice-do-softwarove-firmy-z-tri-milionu-se-investorovi-vratil-jeden/
https://faei.cz/clever-monitor-dostal-jsem-umyslne-zkreslene-udaje-rika-investor/
https://faei.cz/clever-monitor-penize-je-povinen-vratit-hakos-tvrdi-pravnicka-softwarove-firmy-kvuli-bezduvodnemu-obohaceni/

Starší články k tématu na portálu FAEI.cz:
https://faei.cz/od-kkig-investicniho-fondu-ke-startec-ventures/
https://faei.cz/test-duvery-investoru-obligace-za-100-milionu-pro-softwarovou-firmu-ta-ale-za-dluhopisy-rucit-nebude/
 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…