Podle Sobíška podléhají ceny másla i dalších potravin cyklickým výkyvům poměrně často. Reagují na změnu poptávky ve světě nebo na lepší či horší úrodu základních plodin.
„Vzpomínám si na jeden rok, kdy před Vánoci vystoupala kilogramová cena másla v Norsku, které není členem Evropské unie, výš, než byla cena stříbra. Důvodem byla chyba tamních plánovačů, kteří neodhadli poptávku a vydali nedostatečný objem dovozních licencí. To se v Česku, pokud je součástí jednotného trhu EU, nestane,“ řekl ekonom v rozhovoru.
Ačkoli jsou ceny potravin cyklické, z dlouhodobého pohledu budou potraviny v Česku spíše zdražovat. Sobíšek odhaduje toto tempo na dva až tři procenta ročně. Z tuzemských vlivů podle něho v současnosti hraje významnou roli cena pracovní síly, která se zvyšuje.
Celý rozhovor s Pavlem Sobíškem si můžete přečíst ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva