FAEI.cz: Dostávali jsme to rozkazem, říká bývalý armádní pilot. Vnuka inspiroval k filmu Narušitel

20.01.2020 9:26

„Tenkrát jsme to dostávali rozkazem, který jsme museli jako vojáci splnit,“ říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz bývalý stíhací pilot československé armády Vladislav Balda rok po tuzemské premiéře filmu „Narušitel“, který natočil jeho vnuk, mladý český režisér David Balda.

FAEI.cz: Dostávali jsme to rozkazem, říká bývalý armádní pilot. Vnuka inspiroval k filmu Narušitel
Foto: Actoress Production
Popisek: Letos 77letý Vladislav Balda inspiroval vnuka k natočení filmu Narušitel

Příběh hlavní postavy filmu je podle Vladislava Baldy složen z jeho příběhu a příběhů některých jeho kamarádů. „Mnohé věci jsou však z mého života. Například, když děda, kterého hraje Petr Kostka, vypráví vnukovi svůj příběh. To je natočené podle toho, jak jsem příběh vyprávěl svému vnukovi já,“ říká bývalý armádní pilot v rozhovoru.

Ve filmu je jednou z ústředních scén, kdy pilot stíhačky donutí „narušitelskou“ Cessnu přistát. „To je podle mého příběhu, ten zásah však proběhl na letounu MiG 21. Co se týká tohoto opravdového zásahu, tenkrát jsme to dostávali rozkazem, který jsme museli jako vojáci splnit. Později jsem měl snahu zjistit, jak pilot Cessny dopadl, ale nikdo Vám nic neřekl, tak to prostě chodilo,“ vzpomíná Balda.

Někdejší armádní pilot má s natáčením filmů zkušenosti už od 80. let minulého století, kdy byl k dispozici filmařům při natáčení filmu „Pod nohama nebe“. „K filmařům jsem byl tenkrát přidělen a oni mi poté říkali, jaké záběry potřebují natočit. Buď jsem dostal kameru přímo do kabiny, nebo byla přidělána na trup letadla,“ vzpomíná.

Celý rozhovor s Vladislavem Baldou si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…