FAEI.cz: Kolik cestovek prodává letošní zájezdy bez pojištění?

25.02.2019 16:59

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je odpovědné za oblast cestovního ruchu, netuší, zda vůbec – případně u které pojišťovny – je pojištěno proti úpadku 150 (17 %) tuzemských cestovních kanceláří.

FAEI.cz: Kolik cestovek prodává letošní zájezdy bez pojištění?
Foto: wikipedia
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

Z volně dostupných dat zveřejněných samotným ministerstvem to zjistila redakce portálu FAEI.cz. Prodeje zájezdů na léto 2019, pro jejichž pořádání je pojistka základní podmínkou, jsou přitom v plném proudu.

Ministerští úředníci si z toho ale těžkou hlavu nedělají. V jejich seznamu cestovek, který aktuálně čítá 863 položek, u 143 alibisticky uvádějí, že „cestovní kancelář ministerstvu žádný doklad nepředložila“. U dalších sedmi se pak v příslušné kolonce nepíše dokonce vůbec nic.

Pokud by „nepředložení dokladů“ a bílá místa v seznamu znamenaly, že tyto cestovky skutečně pojištěny nejsou, představovalo by to pro zákazníky velký vykřičník. Kupovat zájezd u nepojištěné CK by totiž byl hazard s dovolenou, navíc by nepojištěné cestovky hrubě porušovaly zákon a měly by přijít o koncesi.

Ze zákonného pojištění se plní závazky vůči klientům, kteří sice dovolenou předem zaplatili, ale kvůli krachu cestovní kanceláře na ni neodcestovali, anebo se zajišťuje návrat do vlasti pro ty klienty, které zkrachovalá cestovka nechala na holičkách v zahraničí.

Místo činů tiskovka

Aktuální seznam cestovních kanceláří ministerstvo zveřejnilo ve středu 20. února, tedy v den, kdy šéfka resortu Klára Dostálová spolu s předsedou Asociace cestovních kanceláří ČR Vladimírem Dolejšem a prezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Romanem Škrabánkem představili nový nástroj na ochranu klientů cestovních kanceláří. Je jím certifikát, který MMR vydá cestovce, jež uhradila příspěvek do Garančního fondu.

Garanční fond představuje dozajišťovací mechanismus pro případ, kdy limit pojištění cestovní kanceláře nepostačuje na pokrytí jejích závazků vůči zákazníkům. CK jsou povinny přispět do něj pro letošek částkou odpovídající 0,1 % ročního obratu.

Tuto povinnost dosud nesplnilo 144 cestovek. Jak zjistila redakce FAEI.cz, 36 CK ze seznamu MMR dokonce nedodalo ministerstvu ani informace o svém pojištění, ani neuhradilo povinný příspěvek do garančního fondu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…