FAEI.cz: Kroj může při správné péči sloužit i sto let, říká Gabriela Mahdalová

02.07.2018 16:00

„V současné době se na Slovácku šitím krojů zabývají dvě větší krojové dílny a ostatní jsou živnostníci na volné noze. Přivydělají si tak i zkušené ženy v důchodu. A mají logicky jiné ceny, než ti, které řemeslo živí. Momentálně poptávka po krojích převažuje,“ říká v rozhovoru pro portál Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Gabriela Mahdalová, specialistka na šití slováckých krojů.

FAEI.cz: Kroj může při správné péči sloužit i sto let, říká Gabriela Mahdalová
Foto: FAEI.cz
Popisek: Gabriela Mahdalová, specialistka na šití slováckých krojů

„Mí zákazníci většinou v kroji chtějí chodit. Souvisí to také s osobní prezentací i reprezentací celé rodiny. Ženský kroj stojí kolem třiceti tisíc, mužský o deset tisíc méně. Počítám to včetně bot a pokrývek hlavy,“ konstatuje Mahdalová v rozhovoru a dodává: „Svoje kousky si dávají opravit a vyčistit lidé, kteří mají dochovány kroje po babičkách a dědečcích. Zásadním problémem je, že každá další generace je větší a vyšší, než byla ta před ní. I proto musíme kroj upravovat nebo některé části ušít zcela znovu.“

Gabriela Mahdalová měla nadějně rozjetou kariéru – otevřela si módní butik, vytvářela velmi netradiční a originální hedvábné modely, i pro prestižní oděvní galerii Ivany Follové v Praze. Spolupracovala také s několika nezávislými divadly.

Pak ale přišla svatba, stěhování do Nivnice k Uherskému Brodu a i poněkud nečekaná profesní výhybka. Na nabídku šití slováckých krojů se vrhla s nadšením. Začala je shromažďovat, půjčovat i opravovat. Teď už její práci znají folkloristé, odborníci i běžní „nositelé“ po celé jižní Moravě. 

Celý rozhovor s Gabrielou Mahdalovou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…