FAEI.cz: Pacienti budou mít svůj lék dostupný v jakékoliv lékárně, tvrdí náměstek

05.09.2018 13:16

Za nedostatkem léků jsou buď výrobní problémy, nebo vývozy do zahraničí. České léky jsou lákavé kvůli nízké ceně. Doplácejí na to ale tuzemští pacienti, kterým se mnohdy nedostává životně důležitých léků, které nezbytně potřebují.

FAEI.cz: Pacienti budou mít svůj lék dostupný v jakékoliv lékárně, tvrdí náměstek
Foto: FAEI.cz
Popisek: Filip Vrubel

„Naším cílem je odstranit části zákona deformující trh a přenést povinnosti distributorů dodávat léky podle požadavků lékáren přímo na výrobce,“ říká v rozhovoru pro portál Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) náměstek ministerstva zdravotnictví Filip Vrubel.

Upozorňuje, že pozměňovací návrh zakotvující principy distribuce založené na tržních podílech přinesl celou řadu otázek poukazujících na nesmyslnost nebo nedomyšlenost této právní úpravy. Týká se to zejména drahých léků, které jsou předmětem reexportů. Připravovaná legislativa, která má jít tento týden na projednání do Výboru pro zdravotnictví PSP ČR, tak podle náměstka vývozu léků zabrání.

„Jdeme cestou, která naopak nebude zbytečně deformovat trh léčiv v ČR, ale zajistí, že pacienti budou mít dostupný lék v jakékoliv lékárně. Současná legislativa to zaručit neumí a přitom ještě více deformuje distribuční trh tím, že nutí výrobce, distributory a lékárny k vzájemným smluvním vztahům a zakotvuje složitou matici vzájemných práv a povinností, často nevymahatelného charakteru. Úkolem ministerstva má být zajištění dostupné zdravotní péče pro české pacienty,“ konstatoval náměstek.

Celý rozhovor s Filipem Vrubelem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …