FAEI.cz: Specializujeme se na nejtěžší případy, říká náměstek Rehabilitačního ústavu Kladruby

13.11.2017 12:22

Méně závažné případy zvládnou i v jiných zařízeních, my se specializujeme na ty nejtěžší, říká v rozhovoru pro portál FAEI.cz Jakub Pětioký, náměstek pro rehabilitaci, vědu a výzkum v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

FAEI.cz: Specializujeme se na nejtěžší případy, říká náměstek Rehabilitačního ústavu Kladruby
Foto: FAEI
Popisek: Jakub Pětioký, náměstek pro rehabilitaci, vědu a výzkum v Rehabilitačním ústavu Kladruby

Lidi, kteří se tady pod vedením špičkových odborníků vracejí do života, ale podle nečeká žádná rekreace. Spíš každodenní osmihodinová tvrdá práce. Přesto je zájem o léčbu v Kladrubech dlouhodobě enormní a vysoko převyšuje zdejší lůžkovou kapacitu, upozorňuje Jakub Pětioký.

„Zkuste počítat se mnou. Kapacita rehabilitačního ústavu je 250 lůžek plus dalších 20 – 25 pro samoplátce dle aktuální potřeby, délka pobytu jednoho pacienta je do tří měsíců. Protahovat pobyt nemá smysl, protože klesá výkonnost. Takže něco přes tisícovku pacientů ročně. Jen akutních pacientů s poškozením mozku po úrazech, cévních mozkových příhodách, operacích nádorů na mozku a mozkových cévách ale přijmou nemocnice ročně 60 až 90 tisíc. Třetina z nich se do roka spontánně zlepší, třetina bohužel naopak umírá. Zbylá třetina vyžaduje dlouhodobou rehabilitační péči a pobyt v Kladrubech by jim mohl významně pomoci. K tomu připočtěte úrazy páteře a zlomeniny…“, říká v rozhovoru Pětioký.

Na otázku, jaká jsou tedy kritéria pro přijetí, odpovídá jednoznačně: „Především závažnost stavu. Méně závažné případy dokáží úspěšně rehabilitovat i v jiných zařízeních. Pokud je možné něco udělat pro ty nejtěžší, pak právě v Kladrubech.“

Celý rozhovor s Jakubem Pětiokým si můžete přečíst ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…