FIFA: Parlament vyzval k výběru dočasného předsedy

12.06.2015 10:01

Evropský parlament ve ve čtvrtek schváleném usnesení vyjádřil lítost nad nedávnými obviněními z korupce v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA), která vážně poškodila důvěryhodnost a integritu světového fotbalu. Poslanci vyzvali k nulové toleranci vůči korupci ve fotbale a zdůraznili potřebu naléhavých hlubokých strukturálních reforem FIFA.

FIFA: Parlament vyzval k výběru dočasného předsedy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Parlament přivítal rezignaci Josepha Blattera z funkce předsedy FIFA a vyzval federaci, aby vybrala jeho dočasného zástupce. FIFA by měla zavést transparentní, vyvážený a demokratický rozhodovací proces, který by se měl týkat i volby nového předsedy, uvádí se v textu usnesení.

Mistrovství světa v letech 2018 a 2022: anulace při prokázání korupce

Všichni funkcionáři, kteří se dopustili finančních deliktů, by měli být dle poslanců odvoláni a všechna rozhodnutí spojená s korupcí nebo jinou trestnou činností přezkoumána.

Poslanci podtrhují důležitost vyšetřování švýcarskými a americkými orgány ve věci rozhodnutí výkonného výboru FIFA o přidělení organizace mistrovství světa v letech 1998, 2010, 2018 a 2022 Francii, Jižní Africe, Rusku a Kataru. Vítají zároveň prohlášení předsedy výboru FIFA pro audit a dodržování norem, podle nějž by udělení pořadatelství mistrovství světa v letech 2018 a 2022 mohlo být zneplatněno, objeví-li se důkazy o tom, že příslušná rozhodnutí byla výsledkem korupčních aktivit.

Kontrola etických standardů nezávislým orgánem

Vzhledem k tomu, že je dle poslanců korupce ve FIFA “přebujelá, systémová a hluboce zakořeněná”, fotbalová federace by měla bezodkladně provést hluboké strukturální reformy, včetně přezkumu stanov, struktury, kodexů, provozních zásad a praktických postupů. Federace by měla posílit svou transparentnost a zodpovědnost zejména v souvislosti s rozhodovacími procesy a odměňováním členů výkonného výboru a vyššího managementu. Součástí reforem by mělo být také časové omezení funkčních období a nezávislá hluboká kontrola členů výkonného výboru, uvádí se v textu.

Poslanci vyzývají FIFA, aby pro členy vedení a výkonného výboru zavedla přísné etické normy a kodex chování, jejichž dodržování by kontroloval nezávislý monitorovací orgán.

Plná spolupráce EU a členských států s vyšetřovateli

Parlament vyzývá EU a její členské státy, aby plně spolupracovaly při probíhajících i budoucích vyšetřováních korupčních praktik v rámci FIFA. Evropská spolupráce v oblasti vymáhání práva prostřednictvím společných vyšetřovacích týmů a spolupráce mezi orgány činnými v trestném řízení by měla být posílena. Poslanci rovně požadují přijetí přiměřených opatření na řešení jakýchkoli náznaků korupce na území EU ze strany funkcionářů FIFA a národních fotbalových svazů.

Hry v Baku a političtí vězni v Ázerbájdžánu

Poslanci se ve středeční večerní rozpravě věnovali také pořádání Evropských her 2015 v ázerbajdžánském Baku. Hry jsou pořádány ve chvíli, kdy je většina ázerbájdžánských ochránců lidských práv vězněna. V rozpravě poslanci požádali Radu ministrů EU, aby vyzvala olympijské výbory a velké sportovní federace k zařazení dodržování lidských práv, klíčové hodnoty EU, mezi kritéria pro rozhodování o přidělení organizace mezinárodních sportovních akcí. Většina poslanců v rozpravě zdůraznila, že velké sportovní akce mají důležité ekonomické a politické dopady a vyjádřili znepokojení nad tím, že autoritářské režimy mohou tyto akce zneužít ke zlepšení reputace svých zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…