FLAŠINET ŽIJE! Centrum Prahy ovládnou flašinetáři z různých koutů Evropy

09.08.2015 18:56

Národní muzeum přichystalo na léto originální akci, která vrátí do centra Prahy atmosféru zábav 19. století. Mezinárodní festival flašinetářů Flašinet žije! pořádá Národní muzeum již druhým rokem za účasti hráčů z několika evropských zemí.

FLAŠINET ŽIJE! Centrum Prahy ovládnou flašinetáři z různých koutů Evropy
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V úterý 11. srpna 2015 se v srdci Prahy uskuteční tři koncerty – každý na jiném místě a každý jinak žánrově vyhraněný. Zvuky kouzelných hracích strojků se rozezní v 10 hod. na Kampě u Karlovu mostu, ve 14 hod. v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v 19 hod. v Českém muzeu hudby na pražském Újezdě. Vstup je na všechny koncerty volný.

Během druhého ročníku festivalu Flašinet žije! se flašinetáři z Čech, Německa, Rakouska, Švýcarska, Slovenska a Francie pokusí vyvrátit zažité představy o flašinetech jako nástrojích nevalné zvukové i technické kvality. Celá akce zároveň upozorní na samotný fenomén flašinetů, který býval neodmyslitelnou součástí všech venkovních zábav předminulého století a jehož tradice je dnes udržována díky nepočetné skupině nadšenců z celé Evropy.

„Flašinet neboli kolovrátek, je mechanický hudební nástroj, kde je hlavním pohonem lidské sádlo a čistý vzduch,“ přibližuje flašinetář Jan Bondra princip dřevěných hracích strojků opatřených ruční klikou a vzduchovými píšťalami. Médium, na kterém jsou skladby zaznamenány, je u flašinetu váleček s kolíčky, u jiných typů hracích strojů je jím perforovaný papír.

Tři koncerty v centru Prahy

Od dopoledních 10 hod. si budou moci všichni kolemjdoucí poslechnout na Kampě vedle Karlova mostu improvizované hraní na flašinety, které bude jistě doprovázeno srdečným zpěvem. Na festivalovém koncertu v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí si od 14 hod. mohou návštěvníci poslechnout, jak flašinety zvládají díla klasické hudby. „Skutečnosti, které z tohoto koncertu dělají jedinečný zážitek, jsou paradoxně technické limity flašinetů. Hrací strojky musí i s veškerými omezeními obsáhnout toho, co mnohačlenné orchestry,“ říká Emanuele Gadaleta, ředitel Českého muzea hudby. Večerní koncert v Českém muzeu hudby od 19 hod. nebude omezen žánrem. Operetní melodie, hašlerovky i raně jazzové skladby zazní v podání nejen flašinetů, ale i jazýčkových automatofonů a automatického klavíru, tzv. pianoly.   

Druhý ročník festivalu Flašinet žije! navazuje nejenom na úspěšný minulý ročník, ale také na výstavu Kouzelné hrací strojky, která proběhla v Českém muzeu hudby v roce 2013 a byla doplněna bohatým doprovodným programem. Akce rovněž zahajuje sezónu dalších tradičních flašinetářských setkání: Liberecký flašinetář (12. – 13. 8.), Pekařovská pouť (15. 8.) a Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně (17. – 18. 8. 2015).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…