FN Brno: Baron Trenck bude mít virtuální 3D model. Odborníci prozkoumali mumii

25.02.2017 14:58

Jak přesně vypadal slavný baron Trenck? Jak jeho zdraví ovlivnila zranění, která za svého divokého života utrpěl? V jakém stavu je jeho mumifikované tělo, které už téměř 270 let leží v brněnské kapucínské hrobce? Na tyhle otázky odpoví tým brněnských odborníků. U příležitosti blížícího se kulatého výročí smrti barona Trencka chystají výjimečný projekt, jehož výsledkem bude 3D model Trenckovy podoby. V sobotu 25. února proto vědci Trenckovu mumii měřili a scanovali.

FN Brno: Baron Trenck bude mít virtuální 3D model. Odborníci prozkoumali mumii
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Na projektu s názvem „Antropologický, soudně-lékařský a historický výzkum mumie barona Trencka“ spolupracuje Muzeum města Brna (MuMB) s Kapucínskou hrobkou v Brně, Masarykovou univerzitou (MU) a Fakultní nemocnicí Brno. Odborníci v sobotu 25. února přímo v rakvi v hrobce provedli fotogrammetrickou dokumentaci, následně mumii převezli do Fakultní nemocnice, kde mumii vyšetřili moderními neinvazivními radiodiagnostickými metodami. Toto „scanování mumie“ vedl prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, který patří mezi přední světové radiology. Je vedoucím Katedry zobrazovacích metod Lékařské fakulty MU, předsedou Radiologické společnosti a také přednostou vysoce odborné a prestižní Kliniky radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice Brno. Ta dnes patří mezi lídry v ultrazvukové diagnostice, dosahuje mimořádných výsledků v onkologické diagnostice, ve vyšetřeních počítačovou tomografií a magnetickou rezonancí. Své zkušenosti uplatnil prof. Válek i při výzkumu mumie barona Trencka. „Bylo pro mě překvapením, že i téměř po 300 letech je tělo poměrně dobře zachované a že kromě kostí jsou v něm vidět další struktury jako šlachy. Ale chybí mu několik článků prstů,“ říká prof. Válek.

Výsledky náročného bádání budou odborníci z Oddělení historie MuMB konfrontovat s historickými zprávami o Trenckově životě. „Po scanování je zřejmé, že v těle není žádný projektil, což vyvrací jednu legendu, že mu po zásahu zůstala střela v těle,“ podotkl Mgr. Petr Vachůt z MuMB. Jedním z výstupů bádání bude virtuální 3D rekonstrukce baronova těla i obličeje. Zajímavé bude srovnání s Trenckovými vyobrazeními, která vznikala až po jeho smrti. Jeden z nejznámějších brněnských vězňů, svobodný pán František Trenck, byl vojenským velitelem, vedl pandury, uspěl také ve válkách o dědictví rakouské. Údajně to byl vášnivý bojovník s prudkou emotivní povahou, která mu nadělala mnoho nepřátel. Po sérii intrik byl roku 1745 odsouzen k trestu smrti, který Marie Terezie nechala roku 1746 zmírnit na doživotí na Špilberku. Před smrtí v roce 1749 rozdal veškerý majetek a dal se na cestu pokání. Nechal se pohřbít v kapucínské hrobce, kde bylo jeho tělo díky zvláštním podmínkám přirozeně mumifikováno. Není však kompletní. Na přelomu 19. a 20. století byl z mumie odcizen palec levé ruky, který se za nejasných okolností dostal do sbírek MuMB.

Relikvie se po víc než sto letech vrátí na místo 8. března, kdy odborníci také představí první poznatky z bádání. Kompletní výsledky celého projektu pak Muzeum města Brna a Kapucínská hrobka Brno představí veřejnosti ve výročním roce úmrtí barona Trencka 2019. Vědecký tým, který nejmodernějšími počítačovými metodami vytvoří Trenckovu virtuální podobu včetně 3D modelu, sestává z odborníků z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty MU a z Katedry počítačové grafiky a designu Fakulty informatiky MU, kteří už v roce 2016 ukázali veřejnosti pravou podobu jiné historické osobnosti spojené s Brnem – moravského markraběte a římského krále Jošta Lucemburského. Joštova 3D podoba je na Špilberku k vidění ve stálé expozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…