FN Brno: Nová magnetická rezonance bude sloužit nemocným dětem s různým typem diagnóz

21.07.2016 19:26

Fakultní nemocnice Brno v červnu 2016 dokončila přístavbu dětského onkologického centra, jež bude sloužit Klinice dětské radiologie (KDR) k vyšetřování dětských epileptických, onkologických a dalších pacientů. Nový přístroj v Dětské nemocnici tak přispěje ke zlepšení vyšetřování nemocných dětí.

FN Brno: Nová magnetická rezonance bude sloužit nemocným dětem s různým typem diagnóz
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Díky novému MR přístroji Magnetom AERA o síle 1,5 T se KDR bude moci plnohodnotně zapojit do mezinárodních studií, u nichž jsou striktně požadována vyšetření na MR přístroji o síle magnetického pole 1,5 T nebo 3 T.

„Po uvedení do provozu nové tříteslové magnetické rezonance v pavilonu Q v Bohunicích sloužící dospělým pacientům, která nahradila již přes dvacet let dosluhující přístroj o síle 1,5 T a nedávném zprovoznění moderního angiografického pracoviště včetně nové angiolinky zajišťující širokou škálu radiologických vaskulárních intervenčních výkonů, dnes startuje do provozu přístroj magnetické rezonance pro děti v Dětské nemocnici. Ten velkou měrou přispěje k léčbě nemocných dětí při stanovení jejich diagnóz, zároveň se tím naše klinika zařadí mezi moderní specializovaná centra ve světě,“ uvedl ředitel FN Brno MUDr. Roman Kraus, MBA.

„Přístavbu, včetně zabudování a zprovoznění zařízení pro magnetickou rezonanci, se našim týmům podařilo zrealizovat za pouhých 151 dnů. V této souvislosti bych rád zmínil jednu zajímavost, a to vytvoření tzv. Faradayovy klece ve vyšetřovně, která je pro fungování magnetické rezonance zcela nezbytná,“ uvedl v souvislosti s výstavbou nového centra obchodní ředitel divize Pozemní stavby Morava společnosti HOCHTIEF CZ Ing. Martin Stančík.

Modelová řada Magnetom AERA je plně digitální systém, tedy jak přijímač, tak i vysílač, a poskytuje nejvyšší hustotu přijímacích elementů v segmentu 1,5 T na trhu v konkrétním FOV.
Cívky s vysokým počtem nezávislých elementů umožňují zobrazení s vysokou kvalitou, případně zkrácení času akvizice pomocí 3 volitelných PAT algoritmů, včetně unikátního algoritmu CAIPIRINHA pro 3D PAT. Díky excelentní stabilitě systému nabízí jako jediná akvizice s výlučně radiální trajektorií pro zobrazení vnitřních orgánů s potlačením artefaktů z fyziologických pohybů pacienta. Aera v instalované konfiguraci KDR FN Brno jako jediný přístroj na trhu umožňuje kontinuální skenování při pohybu pacientského lůžka.

Ve spolupráci s Klinikou dětské onkologie, ale i dalšími klinikami PDM (Dětské nemocnice) se na novém MR přístroji budou vyšetřovat zejména hospitalizovaní dětští pacienti včetně těch, u nichž je nutná celková anestézie, a pacienti ambulantní.

Na novém MR přístroji se budou provádět:

• vyšetření CNS podle standardů (tzn. vč. fMRI + MRS a vyšetření páteřního kanálu v jemných vrstvách k průkazu metastatického postižení), což je zásadní zejména u dětí s onkologickým onemocněním,
• vyšetření dětských pacientů s epilepsií pro epileptologické centrum PDM, kteří byli doposud před event. epileptochirurgickým výkonem vyšetřováni, resp. přešetřováni ve FNUSA, dále suficientní MR vyšetření orgánů dutiny břišní a retroperitonea (zejm. jater a ledvin), nahrazující CT vyšetření břicha,
• vyšetření srdce - umožňuje všechny moderní diagnostické postupy včetně hodnocení stavu tkáně.
• celotělová MR vyšetření s významnou redukcí vyšetřovacího času a s možností kvalitního posouzení i parenchymových orgánů,
• prenatální vyšetření, rovněž s významnou redukcí vyšetřovacího času.

Od 1. 7. 2016 zahájí KDR FN Brno v tomto objektu zkušební provoz nového MR pracoviště, vybaveného přístrojem Magnetom AERA o síle magnetického pole 1,5 T firmy SIEMENS Healthcare.

Celková částka za stavbu činila 25,2 mil. Kč vč. DPH (s dotací EU ve výši 70 %, 30 % z vlastních zdrojů). Stavbu zajišťovala společnost HOCHTIEF CZ a. s.
Přístroj MR dodala spol. Siemens Healthcare, s. r. o., v ceně 37,4 mil. Kč vč. DPH (z toho dotace 32,2 mil. Kč, zbytek hradí FN z vlastních zdrojů).

Co se už zprovoznilo:

Magnetická rezonance v pavilonu Q, FN Brno, cena 36,9 mil. Kč
Angiografické pracoviště, pavilon I 1, 1.PP, cena přístroje 19, 9 mil. Kč
(přístroje byly pořízeny díky projektu EU IOP v rámci 18. výzvy)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…