FN Brno: Prevencí proti bolavým zádům

04.01.2018 12:32

Pacienti s bolestmi zad patří společně s pacienty po ortopedických a traumatologických operacích jednoznačně k nejpočetnější skupině rehabilitačních pacientů, v ambulanci Rehabilitačního oddělení FN Brno tvoří vertebropaté více jak polovinu všech pacientů.

FN Brno: Prevencí proti bolavým zádům
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Bolesti zad jsou zároveň druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti, na které stráví takto nemocní lidé průměrně až 70 dnů v roce. Hlavní příčiny jsou dle mého názoru nedostatek pravidelného pohybu a sedavý způsob života. Kvůli těmto vlivům máme zatuhlé svaly kolem páteře a ochablé břišní svaly, resp. střed těla.

Střed těla (core), odborně hluboký stabilizační systém páteře, je soubor svalů, které zpevňují páteř a vytvářející „nitrobřišní airbag“ jako oporu pro trup a dolní končetiny. Hluboký stabilizační systém páteře je složen z bránice, pánevního dna, příčného svalu břišního a drobných svalů mezi obratli (mm. multifidi et rotatores). Na bolest zad má ale také velký vliv stres. Kromě zvýšeného napětí v samotných svalech, které kvůli tomu nejsou tolik pružné, stres rovněž ovlivňuje svalové povázky – fascie, ve střední Evropě dosud ne zcela doceněné struktury hybného systému. Dále se stres spolupodílí na vzniku trigger pointů, bolavých „zatvrdlin“ ve svalech, které způsobují přenesenou bolest. Např. trigger point v m. pectoralis major může imitovat infarkt, v mm. obliqui abd. externi žlučníkový záchvat a v m. rectus abdominis právě bolest beder.

Jednou z efektivních léčebných metod, kterou ve FN Bohunice s úspěchem využíváme, je Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS) dle prof. Pavla Koláře. Jedná se o jedinečnou metodu založenou na pozorování, resp. napodobování vývojových pozic malého dítěte od 3. do 12. měsíce života. Jednotlivá pohybová stádia jsou využívána pro komplexní aktivaci svalů celého těla, zejména hlubokého stabilizačního systému páteře a správnou koaktivaci a timing jednotlivých tělních segmentů mezi sebou.

Především ale doporučuji pracovat na prevenci, a proto jsme pro pacienty naší nemocnice společně s Oddělením marketingu vytvořili speciální letáček s pěti cviky na bederní páteř a pěti cviky na krční páteř. Stačí si zacvičit jen pár minut denně a nebudete vědět, co jsou bolavá záda!

Mgr. Vojtěch Šenkýř,
Rehabilitační oddělení FN Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…