FN Brno: Prezentace nového přístroje na drcení močových kamenů

11.10.2017 9:34

Urologická klinika Fakultní nemocnice Brno disponuje zcela novým přístrojem na nitrotělní drcení močových kamenů – tzv. litotryptor. Tento přístroj splňuje všechny moderní parametry a patří mezi nejlepší na světě. Fakultní nemocnice Brno tento přístroj obměnila již potřetí, naposledy se tak stalo před 12 lety.

FN Brno: Prezentace nového přístroje na drcení močových kamenů
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Prezentace přístroje pro média za účasti přednosty Urologické kliniky FN Brno prof. Dalibora Pacíka a jeho pacienta se uskuteční ve čtvrtek 12. října 2017 v 11.00 hodin ve 3. NP pavilonu L – před vstupem na Centrální operační sály.  Po krátkém komentáři si budou moci novináři prohlédnout přímo nový přístroj uvnitř Centrálních operačních sálů, což znamená, že se budou muset převléci do nemocničního oděvu.

Použití nového přístroje přináší pacientovi velký benefit minimální bolestivosti bez potřeby celkové anestezie. Kameny močových cest představují poměrně časté onemocnění především u lidí v produktivním věku, snahou moderní medicíny je minimální invazivita zákroků tak, aby se doba rekonvalescence zkrátila a pacient se mohl co nejrychleji navrátit do běžného života. Metoda tzv. litotrypse je nejméně invazivní možností a jedná se o mimotělní drcení rázovou vlnou. Kámen je tedy rozdrcen uvnitř těla bez vnějšího zásahu, vniklá drobná drť a písek pak odcházejí spontánně.
Extrakorporální litotryptor byl dodán společností HOSPIMED, spol. s r.o., za pořizovací cenu 16 801 713,94 Kč vč. DPH. Na Urologické klinice FN Brno se ročně uskuteční až 1000 litotrypsí (nitrotělních drcení močových kamenů), což svým počtem řadí toto pracoviště mezi významná centra v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…